Domowe lody czekoladowe

Kiedy jeść lody jak nie latem? Niestety pogoda dosyć kapryśna, zapowiadają upał a jest zimno, zapowiadają chłód a robi się skwar. Ciężko utrafić, a oczywiście załamania pogody wypadają przeważnie w weekendy. Czas można sobie osłodzić domowymi lodami.

Zdjęcie - domowe lody czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDomowe lody czekoladowe
  • 350ml śmietanki 30%
  • 300ml mleka
  • tabliczka dobrej mlecznej czekolady
  • 3-4 łyżki cukru
  • ew 2 żółtka
Mleko i śmietankę zagotować z cukrem i od razu po zagotowaniu zdjęć z ognia. Kiedy przestygnie zmiksować (można tutaj dodać dwa rozkłócone żółtka) i dodać 2/3 startej na wiórki tabliczki czekolady. Wstawić do zamrażalnika i co 2h wyjmować i miksować na gładką masę. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Przy ostatnim miksowaniu dodać resztę czekolady. Kombinacji smakowych jest mnóstwo, będę sukcesywnie próbować.

Zdjęcie - domowe lody czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy