Kilka dni temu mama wróciła od sąsiadki z cukinią. I przepisem na cukiniowe ciasto w pakiecie. Z bliżej nieznanych przyczyn pakiet ten wylądował u mnie na blacie. Cóż było robić... No cukiniowca, rzecz jasna. No to zrobiłam. I teraz nie wiem: czy to ja jestem tak wybitnie uzdolniona, czy też może ciasto z cukinią jest po prostu tak niewypowiedzianie pyszne.
Po wielokrotnym zrobieniu jogurtowego serka labneh - właściwie robię go co parę dni, mniej kłopotliwego serka nie znam - przyszła kolej na następny krok. Czytałam w sieci o marynowaniu serka w oliwie. Kulki serowe w oliwie z przyprawami wyglądają tak apetycznie, że koniecznie trzeba je było zrobić.
Porcja lemon curd z tego przepisu jest całkiem spora, jeśli chcecie kremu cytrynowego tylko do przełożenia bezików - zróbcie z połowy ilości, spokojnie wystarczy. Ja robię więcej i wyjadam go dużą łyżką, prosto z lodówki :-) mmmm....
Lekki, delikatny, puszysty, słodki, ale nie za słodki, bardzo orzeźwiający, pudding o wyczuwalnej cytrusowej nucie. Idealny deser na coraz dłuższe, cieplejsze, bardziej słoneczne, wiosenne dni. Pudding pomarańczowy, to kapitalne małe co nie co, gdy nie chcemy ciężkiego, zapychającego ciasta.
Kotleciki z zielonego groszku to fajna propozycja na przygotowanie bezmięsnego dania obiadowego. Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać go na konserwowy / ma zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie, można je również upiec w piekarniku.
Dzisiejsza wersja młodej kapusty, to ta najprostsza. Bez boczku, śmietany i zagęszczania mąką. Kapustę w takiej postaci gotuję co roku wiosną - pamiętam ją jeszcze z domu rodzinnego i z domu babci :)
Czekoladowy spód brownie, aksamitna, kremowa masa serowa, zwieńczenie lśniącą polewą malinową. Czego można chcieć więcej? Dla mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają.