Piernik dla cierpliwych, dojrzewa miesiąc, choć są takie, które znacznie dojrzewają dłużej (...) Przepis, na którym się wzorowałem, podobno zaczerpnięty został z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry.
Sałatka jarzynowa, pewnie jedna z ulubionych nie jednej osoby. Ja sałatkę jarzynową lubię, ale przyznam szczerze nigdy wcześniej jej nie robiłam, to moja pierwsza.
Jest wiele dań tradycyjnej polskiej kuchni, których nigdy nie przygotowywałam – tak było właśnie z kapustą z grochem (...) postanowiłam zrobić jej nieco inną wersję. Zapoznałam się wcześniej z przepisem Ewy Aszkiewicz z książki Kuchnia Polska, aby wiedzieć jakie dodać przyprawy: stąd w mojej kapuście z grochem pojawia się cząber i suszone grzyby.
Kulebiak to świetny pomysł na połączenie tradycyjnych świątecznych smaków - karpia oraz kapusty z grzybami. Zapieczone w maślanym, chrupiącym cieście francuskim tworzą danie, które będzie królować na wigilijnym stole. Kulebiak jest nie tylko przesmaczny, ale i dość efektowny. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania.
Borowików nie siekam, tylko kroję w większe kawałki, wiem, że jem smaczne grzyby. Oziębione ciasto wywałkować raczej cienko, pokroić w kwadraty, na każdym położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować białkiem i ozdobić lub nie, też będą smaczne...
Dziś mam dla Was wersję na słodko … o niesamowitym smaku , ale i aromacie.
Zapieczone migdały i soczyste pomarańcze przywodzą na myśl nie tylko Święta , ale i egzotyczne wakacje.
Serowy farsz jest niezwykle sycący … a zapieczona pierzynka z dodatkiem płatków migdałowych sprawia , że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Dziś przedstawiam przepis na tradycyjne danie wigilijne z mojego domu rodzinnego, autorstwa mojej mamy. Być może dla wielu osób będzie to zaskoczeniem, jednak u mnie w domu obok barszczu czerwonego z uszkami, podaje się także kapuśniak ze słodkiej kapusty, z grochem i grzybkami podsmażonymi na oleju lnianym. Jest to danie jedyne w swoim rodzaju, podawane u nas tylko i wyłącznie w Boże Narodzenie. Polecam!
Dziś obiad w mocno świątecznym klimacie. Duet kapusty i grzybów w łazankach zna każdy, suszona śliwka nadaje tej dwójce słodkiego charakteru. Bardzo polecam.
Mozemy smialo zrobic kilka dni wczesniej pierogi,czy uszka i zamrozic ( surowe ),potem tylko gotowana osolona woda i mozemy serwowac polane zasmazana cebulka na oliwie .
Tradycyjny farsz do pierogów w zapieczony na cieście francuskim. Te szybkie i chrupiące przekąski smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Biorąc pod uwagę ich smak, możemy być pewni, że z wigilijnego stołu znikną w tempie ekspresowym!
Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku.
Przyszła pora na pierogi z kapustą.Bez nich u mnie nie ma wigilii. Wszyscy krążą i pytają czy zrobię?To jedyne pierogi z tym farszem które robię raz do roku i polecam bo jest bardzo smaczny.
Moczka to typowo śląski przysmak wigilijny. Kolokwialnie mówiąc, jest to rodzaj piernikowej paciajki, a dokładne jej zdefiniowanie nie jest łatwe, ponieważ ponoć w każdym śląskim domu moczka smakuje inaczej. Podstawą moczki jest zawsze piernik lub pierniczki.