Pierogi z kapustą postną i olejem rzepakowym w tle ..który to po cichutku dba o nasze zdrowie i urodę:)
Przyszła pora na pierogi z kapustą.Bez nich u mnie nie ma wigilii. Wszyscy krążą i pytają czy zrobię?To jedyne pierogi z tym farszem które robię raz do roku i polecam bo jest bardzo smaczny. I posyłam ten przepis na konkurs RZEPAKOWY.Może się ktoś z Was jeszcze skusi i wyśle przepis do 23 grudnia .Trzeba promować zalety oleju rzepakowego który korzystnie wpływa na nasze zdrowie,a z przepisami zawierającymi olej łatwiej jest trafić do ludzi :)Zapraszam do konkursu,miejsca jest wiele i wszyscy się pomieścimy :)
PRZEPIS na ciasto pierogowe
500 g. mąki pszennej(typ 650)
1 żółtko
1 pł. łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
ok. 1,5 szkl .wrzątku
Opis wykonania ciasta Krok po kroku
Jak już ulepicie pierożki ,to na wrzątek z dodatkiem 2-3 łyżek oleju rzepakowego wrzućcie pierogi i gotujcie 3 min od wypłynięcia ich na wierzch.
A tu instrukcja zawijania pierogów
Teraz kapusta.
1 kg. kiszonej kapusty
30 g. suszonych grzybków
2 cebule
sól,pieprz, cukier do smaku
olej rzepakowy do smażenia
zasmażka
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka masła
Wieczorem trzeba namoczyć grzyby w letniej wodzie (ze 3 szkl wody)
Na drugi dzień:
Kapustę ,jak kwaśna to przepłukać,odsączyć
Pokroić drobno i zalać zagotowaną wodą z grzybków
Posiekać grzybki i 1 cebulę ,dodać do kapusty
Gotować z 30 min bez przykrycia
Drugą cebulkę drobno skroić i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego na złoto(lekko posolić to się nie przypali) ,dodać do kapusty
Następnie dodać troszkę soli ,cukier i pieprz i teraz dusić pod przykryciem ok30 min
Jak kapusta będzie dość miękka robimy zasmażkę.
ZASMAŻKA:
Mąkę zrumienić na suchej patelni ,musi być lekko brązowa
Zdjąć patelnię z ognia i dodać masło
Mieszać aż wszystkie składniki się połączą
Dodać do kapusty ,wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą.
Ostudzić i użyć jako farsz do pierogów,uszek lub krokietów
Pierogi dzięki temu ,że są zawinięte w ten sposób po ugotowaniu są pełne nie spłaszczone.
Jak już zapewne zauważyliście nagminnie namawiam do oleju rzepakowego i to nie zw względu na to ze są różnego rodzaju konkursy z nim związane,nie mniej jak każdy biorąc w nich udział mam zawsze nadzieję wygrać hehe Nie zawsze to się jednak udaje ale olejowi i tak pozostaję wierna i dlatego bo :
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego będę powtarzać jak katarynka…Używam go praktycznie do wszystkiego jak w kuchni tak i w kosmetyce domowej.Towarzyszy mi od dzieciństwa,bo mój tata był wielbicielem tego oleju i innego nie uznawał ,więc i ja promuję go w moim domu wśród znajomych i tu na blogu z niekłamaną satysfakcją ,iż docieram do ludzi tym faktem.A ponieważ mam w domu uczące się i trenujące dzieci to olej rzepakowy jest dla nich najlepszym tłuszczem jaki mogę im dać aby i główki łatwo się uczyły a mięśnie nie męczyły.Ja codziennie na czczo wypijam 1 łyżkę oleju co działa na mój metabolizm jak i urodę ;p idealnie :)A i jeszcze smaruję nim zmęczone i wysuszone dłonie .
I mam nadzieję ,że tym razem się do mnie los uśmiechnie :) tym bardziej ,że mój stary mikser zakończył żywot akurat przed świętami:(
Po obgotowaniu pierogi namaszczam solidnie olejem rzepakowym w celu takim aby się nie posklejały
Takie pierogi ugotowane można również zamrozić.
Miłego dnia i mam nadzieję ,że się pochwalicie swoimi pierogami z ładnym brzegiem :)Czekam na zdjęcia na maila albo na FB.