Pierogi wigilijne-okragle
Mam nadzieje ,ze "tradycja " mi wybaczy fakt, ze nie sa to polksiezyce a sloneczka.
Przyzwyczajeni jestesmy do tradycyjnego ksztaltu pierogow i mozliwe,ze niektorych zdziwil tytul-wigilijne.
Cala reszta pozostala bez zmian,tzn.farsz jest mieszanka grzybow i kapusty kiszonej,ciasto jest najprostrze i najlepsze,ktore zawsze sie sprawdza.
Cala "armia" pierogow juz powedrowala do zamrazarki i czeka na swoja szczegolna "chwile "-Wigilie.
Mozemy smialo zrobic kilka dni wczesniej pierogi,czy uszka i zamrozic ( surowe ),potem tylko gotowana osolona woda i mozemy serwowac polane zasmazana cebulka na oliwie .
Sposob na pierogi.
Pierogi wigilijne-okragle
Farsz *10 gr suszonych grzybow
*30 gr kapusty kiszonej
*1 cebula
*1 zabek czosnku
*2 lyzki bulki tartej
.sol i pieprz
Wykonanie
Grzyby pluczemy i namaczamy ,potem gotujemy je w tej samej wodzie,odcedzamy i drobno kroimy.
Kapuste kiszona pluczemy i gotujemy w osolonej wodzie,jesli jest zbyt kwasna-odcedzamy wode,zalewamy nowa goraca i gotujemy do miekkosci-odcedzamy,kroimy na drobno i dokladamy do grzybow.
Cebulke kroimy w kostke,czosnek przeciskamy przez praske i podsmazamy na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek,dokladamy grzyby z kapusta,przyprawiamy do smaku i razem podsmazamy,na koniec dodajemy bulke tarta.
Ciasto .300 gr maki pszennej
.3/4 szklanki cieplej wody
.1 lyzka oliwy
Wykonanie
Z podanych skladnikow szybko zagniatamy elastyczne ciasto,przecinamy na pol.
Jedna polowke przykrywamy folia,aby nie wysychalo,druga zas walkujemy na cienki placek.
Szklanka wycinamy niewielkie kolka.
Pierozek sklada sie z dwoch malych koleczek,jedno smarujemy delikatnie woda,nakladamy porcje masy,przykrywamy drugim i zaciskamy brzegi,potem robimy palcami mala falbanke.
Jak zamrazac?
Potrzebujemy do tego plaska patere ktora posypujemy maka,ukladamy na niej pierozki.
Patere wkladamy do zamrazarki,kiedy zrobimy nastepna partie pierozkow ,wyciagamy juz w polowie zamrozone poprzednie,okrywamy je folia,na to nakladamy swieze.
Patera wedruje do zamrazarki.
Tak powtarzamy czynnosc z pozostalymi pierogami.
Zamrozone pierogi gotujemy w osolonej wodzie,podajemy polane podsmazona cebulka.
Smacznego!