Łazanki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami
Dziś obiad w mocno świątecznym klimacie. Duet kapusty i grzybów w łazankach zna każdy, suszona śliwka nadaje tej dwójce słodkiego charakteru. Bardzo polecam.
Łazanki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami
/ przepis rodzinny z moimi zmianami, składniki dla 2 osób/
- 180 g makaronu łazanki - 1 mała miseczka (160 g) kiszonej kapusty - garstka (40 g) suszonych śliwek - 1 biała cebula - 2 łyżki masła - 4 małe namoczone suszone grzybki (najlepiej 3-4 h przed) - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/3 łyżeczki kminku - sól, pieprz - szczypta cukru
Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna) przepłukujemy wodą i odsączamy na sicie. Kroimy i dodajemy do podsmażonej cebulki. Grzybki odsączamy z wody w której się moczyły i również kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z suszonymi śliwkami. Dodajemy do rondelka, jeśli zawartość będzie się przypalać można dodać 2-4 łyżki wody z gotującego się makaronu. Następnie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, osączamy go na sicie i wrzucamy do rondelka z podsmażoną kapustą, mieszamy. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, kminkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Przekładamy na talerze. Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________