Przed pieczeniem mięso odsączyć z marynaty. Karkówkę nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową lub grilla. Grillować z dwóch stron, pod koniec dodać odrobinę marynaty.
Przepis na te pyszne pieczone żeberka znalazłam na forum cincin. Podała go askahi , która słusznie nazwała go "żeberkowym mistrzostwem świata" :) Zaplanowałam sobotnie grillowanie , niestety pogoda pokrzyżowała nam plany i żeberka zamiast na grilla musiały powędrować do piekarnika.
Przepis Marty znaleziony na Onecie - kilkakrotnie z niego korzystałam przygotowując karkówkę na grilla i za każdym razem mięso wychodziło pyszne , kruche i aromatyczne . Autorka poleca marynowanie przez 24 godziny , ja przetestowałam marynowanie przez 2-3 dni - mięso jest jeszcze lepsze !
Kaszanka jest pyszna sama w sobie, a z dodatkiem jabłka i świeżego majeranku - super :)Bierzemy kawałek kaszanki i kawałek folii aluminiowe, w folię zawijamu kaszankę, kawałeczek jabłka i gałazkę majeranku i juz :))
Czy nie byłoby pięknie gdyby wszystkie tygodnie robocze trwały po trzy dni? No powiedzmy maksymalnie po cztery, tak dla równowagi. Każdy byłby wydajniejszy, rodzina szczęśliwsza, dzieci bardziej dopilnowane, domy bardziej dopieszczone a przede wszystkim było by więcej czasu na pielęgnowanie pasji, wypoczynek i świat wydawałby się piękniejszy. W ogóle system pracy łączonej mi się podoba, np trzy dni w pracy a dwa dni pracy zdalnej...
Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przypawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy.
Grillować z każdej strony aż mięsko się zarumieni i przestanie po nakłuciu sączyć się "woda". Żeberka są miękkie i soczyste. Możne je tez upiec w piekarniku.
Moja kolejna propozycja na pyszne, aromatyczne jedzonko z grilla. Tym razem biała kiełbaska. przepis z tak małą ilością składników idealny dla zabieganych i spóźnialskich.
Zakończyliście już sezon grillowy? Mam nadzieję, że jeszcze nie. A jeśli nawet, to wyciągnijcie patelnię grillową i przygotujcie grillowaną kukurydzę, koniecznie z dodatkiem masła limonkowego z miętą i papryczką chili. Pyszności
Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy. Kroimy na kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryk. Nabijamy na patyczki do szaszłyków - kurczaka, paprykę, cebulę, chorizo. Smażymy na złoto-brązowo, na patelni grillowej...
Tym razem zrobiłam karkówkę w piwnej marynacie, która wyszła na prawdę smaczna. Do marynaty dodałam jedną ostrą papryczkę chili oraz czosnek, dzięki czemu smak karkówki maił wyczuwalną ostrą nutę.