Szaszłyki 'hiszpańskie'
Kochani, wybaczcie postową 'suszę', ale nie ogarniam. A jak mam chwilę to idę spać :) Przesilenie wiosenne (!?) mnie dopadło, w zeszłym tygodniu rozłożyło na łopatki... W tym już lepiej ale dalej nie ogarniam :) Wrzucam więc prostą i szybką inspirację na wysokobiałkowy, zdrowy obiadek. Bez pszenicy oczywiście. Polecam!
Szaszłyki z kurczaka(porcja dla dwóch osób)
2 piersi z kurczaka (500 - 600g)
1 duża czerwona papryka, pokrojona na kawałki wielkości kęsa
1 cebula, pokrojona na kawałki kawałek chorizo, pokrojonej w plasterki
1 łyżeczka wędzonej papryki (u mnie ostra)
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
świeży tymianek
masło klarowane / olej kokosowy, do smażenia
Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy. Kroimy na kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryk. Nabijamy na patyczki do szaszłyków - kurczaka, paprykę, cebulę, chorizo. Smażymy na złoto-brązowo, na patelni grillowej (ewentualnie na zwykłej, dużej patelni; lub pieczemy w piekarniku)
Gotowe szaszłyki posypujemy świeżymi listkami tymianku. Podajemy solo lub z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
• • •
Chicken skewers(Portion for two people)
2 chicken breasts (500 - 600g)1 large red pepper, cut into bite-sized pieces1 onion, cut into piecesa piece of chorizo, cut into slices1 teaspoon smoked paprika (I've used hot one)1 teaspoon sweet red paprikasalt and freshly ground pepper, to tastefresh thymeghee / coconut oil, for frying
Wash the meat, dry with paper towel. Cut into pieces. Season with salt, pepper and two kinds of paprika.Put the ingredients on skewers - chicken, peppers, onions, chorizo.Fry until golden-brown on the grill pan (or on an ordinary, large skillet; or bake in the oven)
Ready skewers sprinkle with fresh thyme leaves.Serve solo or with cooked rice.
Enjoy!