Grillowane żeberka w marynacie z keczupem i majonezem

Grillowane żeberka w marynacie z keczupem i majonezem
To moje kolejne podejście do grillowanych żeberek. Mam jedną zasadę. Po żeberka do sklepu zawsze wysyłam Michała. Panie sklepowe facetowi zawsze dają ładniejsze :) przynajmniej ja mam takie doświadczenia. Zawsze zagadają "żeby żona była zadowolona" itp itd. Więc skoro tak, to niech kupuje. I wiecie, że faktycznie zawsze dostaje takie piękne, chudziutkie z dużą ilością mięska prawie jak nie żeberka?! Przynajmniej jest co jeść, a nie tylko polizać kostki :) Tym razem grillowałam nie w całości, ale w dużych kawałkach.
Grillowane żeberka w marynacie z keczupem i majonezem
  • 5 łyżek keczupu łagodnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki miodu gryczanego (ale może być inny)
  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • pieprz cayenne
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • olej
  • żeberka
Zdjęcie - grillowane żeberka w marynacie z keczupem i majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wszystkie składniki marynaty wymieszać i posmarować nią poporcjowane żeberka. Zalać resztą marynaty i odstawić na noc do lodówki. Grillować z każdej strony aż mięsko się zarumieni i przestanie po nakłuciu sączyć się "woda". Żeberka są miękkie i soczyste. Możne je tez upiec w piekarniku.
ps. Apel do moich Panów! Wybudujecie mi w końcu tego wielkiego grilla, który marzy mi się pod jesionem?

Kategorie przepisów