Karkówka z grilla w piwnej marynacie
Przepis Marty znaleziony na Onecie - kilkakrotnie z niego korzystałam przygotowując karkówkę na grilla i za każdym razem mięso wychodziło pyszne , kruche i aromatyczne . Autorka poleca marynowanie przez 24 godziny , ja przetestowałam marynowanie przez 2-3 dni - mięso jest jeszcze lepsze !
Składniki :
- 1 kg karkówki bez kości
- olej lub oliwa do smarowania
marynata :
- 2 szklanki piwa
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka kminku [ pominęłam ]
- po 5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego , jałowca i pieprzu
Karkówkę umyć , pociąć na plastry o grubości 1 cm i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Każd płat oprószyć solą i pieprzem , przełożyć do naczynia i zalać marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki co najmniej 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie obrócić mięso , aby dokładnie przeszło marynatą.
Przed grillowaniem każdy plaster posmarować olejem i piec na ruszcie do mocnego zrumienienia .