Grillowana Karkówka w piwie lekko ostra


Zdjęcie - Grillowana Karkówka w piwie lekko ostra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sezon grillowy trwa, Polacy grillują, ja też :) U mnie na ruszcie znowu wylądowała karkówka. Tym razem zrobiłam karkówkę w piwnej marynacie, która wyszła na prawdę smaczna. Do marynaty dodałam jedną ostrą papryczkę chili oraz czosnek, dzięki czemu smak karkówki maił wyczuwalną ostrą nutę. Aby karkówka była krucha warto mięso potrzymać w marynacie nawet i 12 godzin. Do tak przygotowanej karkówki zawsze robię jakąś lekką sałatkę.


Przepis na karkówkę w piwie składniki
1 kg karkówki
50 ml oleju
0,5 litra jasnego piwa
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić karkówkę w piwie Mięso płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Jeżeli karkówka jest przerośnięta tłuszczem, można go poodkrajać. Papryczkę chilli drobno kroimy, czosnek również.
Przygotowujemy marynatę: Mieszamy ze sobą: piwo, olej, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę z czosnkiem.
Do marynaty wkładamy mięso i mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Karkówkę smażymy na rozgrzanym grillu ok 7 minut z każdej strony, smarując marynatą.

Smacznego!

Sprawdź również przepisy na:

Karkówka z miodem - przepis na słodko ostrą karkówkę. Mięso jest aromatyczne, pełne smaku.

Zdjęcie - Grillowana Karkówka w piwie lekko ostra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chicken burgery- pyszne domowe burgery z grillowanym, drobiowym kotletem.
Zdjęcie - Grillowana Karkówka w piwie lekko ostra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pieczone udka - udka pieczone jak z bistro, smaczne i chrupiące.

Zdjęcie - Grillowana Karkówka w piwie lekko ostra - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów

Podobne przepisy