Dzisiaj proponuję Wam moją kompozycję - koktajl na mleku sojowym (możecie zastąpić chudym krowim) z owocami, orzechami i nasionami. Składniki możecie dowolnie modyfikować , ale przy uwzględnieniu zasady 4:1
Macie ochotę na szybki i pyszny obiad, który wprowadzi do domu nie tylko bajeczne aromaty, ale i odrobinę słońca w te deszczowe dni? Dzisiaj szybki obiad na bazie makaronu z cudownie słodkimi figami, aromatycznymi kurkami i rumianymi krewetkami.
'f' - jak fotogeniczny. 'f' - jak figa ;) Jeden z bardziej fotogenicznych owoców, więcej, obiektów (!) z którymi przyszło mi pracować. C u d o ! Na start prosta, ale jaaaaka efektowna i równie pyszna :) S a ł a t k a. Z figami, rukolą i białym twarogiem.
Wszyscy mają figi, mam i ja:-). Malutka przekąska wzbogaci romantyczny wieczór przy winku, kolację ze znajomymi, zaspokoi zachciankę... Wybór należy do Was. Wybornie smakuje polana kremem balsamico.
Nie mogę się powstrzymać. Ilekroć widzę świeże f i g i - kupuję! Przecież można je dostać przez taki krótki czas... Tym razem ciekawa, wydaje mi się, propozycja na przekąskę. Małe i poręczne finger-food. Smaki idealnie się uzupełniają - bardzo, bardzo polecam :)
Figi zapiekane z miodem to deser niezwykle smaczny, prosyty do zrobienia, bogaty w cytrynowo-winno-rozmarynowe aromaty. Dominuje w nim jednak zapach i smak miodu, który przepełnia całość niezwykłą słodyczą.
Do tej pizzy wolałabym użyć miękkiego k o z i e g o sera, albo do mozzarelli dodać nieco niebieskiego, pleśniowego. Wyostrzyłoby to i skontrastowało smak. Tak też polecam Wam zrobić. Tu, w pizzy na zdjęciu, użyłam samej mozzarelli - innych serów akurat nie miałam w lodówce... :)
Od kilku tygodni kuszą mnie świeże figi na bazarku. No i ostatnio zdecydowałam się. Kupiłam 10 pięknych, ciężkich, dojrzałych fig z ciemnofioletową skórką i czerwonym miąższem. Wiedziałam, że chcę zrobić właśnie dżem figowy, chociaż przepisu nie miałam. Zaufałam intuicji i moim kubkom smakowym i w ciągu pół godziny miałam już trzy pełne słoiczki.
Sałatka poezja - z winogronami, figami i mozzarellą podana na młodych liściach szpinaku. Do sałatki dałam mozzarellę z mleka bawolego (buffala), która wprost rozpływa się w ustach... Sałatka, którą mogłabym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi.
Jeśli trochę znudziły się Wam pierniczki czy inne tradycyjne świąteczne wypieki, wypróbujcie te ciasteczka. Pachną nieziemsko i ten aromat może uświetnić Wasze święta, jeśli tylko wypróbujecie ten przepis.