Sałatka z figami, białym serem i orzechami
'f' - jak fotogeniczny. 'f' - jak figa ;)
Jeden z bardziej fotogenicznych owoców, więcej, obiektów (!) z którymi przyszło mi pracować.
C u d o !
Na start prosta, ale jaaaaka efektowna i równie pyszna :)
S a ł a t k a. Z figami, rukolą i białym twarogiem.
A fig trochę nakupiłam, więc w najbliższym czasie trochę figowych specjałów będę Wam tutaj prezentować (w kolejności czeka pizza z figami i karmelizowaną cebulą, sałatka z bekonem i jakiś deser - jaki zobaczymy... )
I słów parę z innej beczki - figi zostawiamy na razie w spokoju :)
W sobotę, w Kato, w ramach inicjatywy Węgiel Boom! miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach fotografii kulinarnej prowadzonych przez Natalię z p r z e p i ę k n e g o bloga Krew i Mleko.
Naprawdę, milo było poznać w realu, podyskutować, także mam nadzieję na więcej takich inicjatyw :)
Sałatka z figami
/składniki na jedną porcję. Inspiracja - Kwestia Smaku/
2 dojrzałe figi, przekrojone na ćwiartki garść rukoli /lub mix innych sałat/, 2 - 3 plastry białego, tłustego twarogu, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka miodu /użyłam intensywnego w smaku, miodu gryczanego/, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz, świeży tymianek,
Na suchej patelni podprażamy orzechy. Dodajemy miód i ocet balsamiczny, gdy powstanie gęsty sos, ściągamy z ognia.
Na talerzu rozkładamy rukolę, figi, biały ser. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną świeżego tymianku. Całość polewamy miodowo - balsamicznym sosem z orzechami. Gotowe =)
Smacznego!