Figi zapiekane z kozim serem i bekonem

Figi zapiekane z kozim serem i bekonem

Zdjęcie - Figi zapiekane z kozim serem i bekonem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Nie mogę się powstrzymać.
Ilekroć widzę świeże f i g i - kupuję! Przecież można je dostać przez taki krótki czas...

Tym razem ciekawa, wydaje mi się, propozycja na przekąskę.
Małe i poręczne finger-food.
Smaki idealnie się uzupełniają - bardzo, bardzo polecam :)

No i pięknie, naprawdę pięknie wyglądają.
Figowe k w i a t y ...


* * *

Figi zapiekane z kozim serem. Zawinięte w bekon.
/na 4 figowe kwiaty/


4 świeże, dojrzałe figi, kawałek koziego serka typu Camembert, 8 plasterków bekonu, gałązka świeżego tymianku, świeżo mielony pieprz, do smaku

Każdą figę nacinamy od góry na krzyż, delikatnie rozchylamy miąższ, tak żeby postał 'kwiat'. Do każdego figowego kwiatka wciskamy kawałek koziego serka, zwijamy figi w bekon (po dwa plasterki na owoc).
Zapiekamy przez ok 5 - 10 min w temperaturze 180 st. C - aż bekon delikatnie się przyrumieni.
Podajemy na ciepło :)

Smacznego!

Zdjęcie - Figi zapiekane z kozim serem i bekonem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów