Karmelizowana cebula, figi, mozzarella. Rustykalna pizza.
Pizza zainspirowana australijskim Masterchef'em. W którymś odcinku najnowszej serii, podobna pizza powstała :) A wykorzystując, po raz kolejny, sezon na świeże figi - wróciłam do tego pomysłu. Nie martwcie się, to już ostatni (na razie!) przepis z figami ;))
Do tej pizzy wolałabym użyć miękkiego k o z i e g o sera, albo do mozzarelli dodać nieco niebieskiego, pleśniowego. Wyostrzyłoby to i skontrastowało smak. Tak też polecam Wam zrobić. Tu, w pizzy na zdjęciu, użyłam samej mozzarelli - innych serów akurat nie miałam w lodówce... :) A porzucenie prac w połowie i udanie się po ser - groziłoby katastrofą z kotami w roli głównej..
Polecam!
Rustykalna pizza z karmelizowaną cebulą, mozzarellą, figami i rukolą.
/przepis na jedną, dużą, cieniutką pizzę/
Na ciasto do pizzy:
1 szklanka mąki pszennej, ½ szklanki ciepłej wody /odmierzamy tą samą szklanką, co mąkę/, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 płaskie łyżeczki drożdży instant, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru,
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek i stopniowo dolewając ciepłej wody zagniatamy ciasto. W y r a b i a m y (naprawdę, wyróbcie dobrze ciasto do pizzy!) ok. 5 – 7 min – aż będzie gładkie i sprężyste. Z gotowego ciasta robimy kulkę, wkładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /na min 30 min/.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Na karmelizowaną cebulę:
2 średniej wielkości cebule, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka brązowego cukru /jeśli nie macie, może być zwykły, biały/, sól, do smaku, 1 łyżeczka octu balsamicznego,
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię. Smażymy na wolnym ogniu przez ok 20 min - powinna być miękka i lekko zarumieniona. Po tym czasie doprawiamy odrobiną soli i cukrem, pozostawiamy na kojne 10 - 15 min, aż cebulka się skarmelizuje - nabierze pięknego, złotobrązowego koloru. Gotową cebulkę doprawiamy octem balsamicznym, ewentualnie solą, do smaku.
Pozostałe składniki:
3 świeże figi, każda przekrojona na 6 cząstek, 1 kulka mozzarelli, *kozi, miękki ser albo niebieski pleśniowy (w pizzy na zdjęciu jest tylko mozzarella), listki świeżego rozmarynu, garść rukoli, do posypania gotowej pizzy, świeżo mielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200st C.* * (polecam piec pizzę przy włączonej jedynie dolnej grzałce, bez termoobiegu. Ja mam stary piekarnik, więc innej opcji nawet nie mam... ;) Ale przy pizzy sprawdza się to naprawdę świetnie ).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy (albo rozciągamy palcami) na podsypanej mąką blasze. Rozkładamy na pizzy karmelizowaną cebulę, figi, sery, posypujemy odrobiną świeżego rozmarynu i świeżo mielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez ok 8 - 10 min - aż spód i brzegi będą zarumienione.
Gotową pizzę posypujemy świeżą rukolą.
Smacznego!