Figowa przekąska
To już chyba ostatnie figi w tym roku. Nigdy nie mam problemu, co z nich przygotować, bo najbardziej smakują mi na surowo.
Oczywiście wybornie smakują również te z piekarnika polane miodem lub kremem mascarpone, albo te zapieczone w kruchym cieście. Możliwości jest sporo i każdy znajdzie coś dla siebie. Najważniejsze to mieć do nich dostęp......ale sezon i tak zbliża się do końca, a te udało mi się jeszcze kupić na targu.........
Wystarczy dodatek zaledwie kilku składników, by skomponować smaczną przekąskę ze świeżych fig. Pyszna kompozycja smakowa dla amatorów włoskich smaków........
Składniki: 6 -8 szt twardych, dojrzłych fig /zielone lub fioletowe/, 150 g szynki parmeńskiej /dolce/, mix sałatek /garść/, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka płynnego miodu, szczypta soli i pieprzu oraz serek kozi i winogrona Figi starannie umyć i osuszyć. Na każdym owocu zrobić nacięcie /na krzyż/ i lekko rozchylić. Owoce ułożyć na półmisku wyłożonym kolorową sałatką /może być rukola,swieży szpinak,bazylia.../ W środek figi włożyć cieniutki plasterek , zwinietej w różyczkę szynki . Do miseczki wlać oliwę , sok cytrynowy, dodać miód , pieprz i sól. Wymieszać i polać figi.
Figi pokroić na ćwiartki i nakładać na patyczki naprzemian z szynką i serem .
Całość wykończyć listkiem bazylii. Można skropić sosem winegret /lub balsamicznym/
Dodatkowym elementem nie tylko dekoracyjnym, ale równiez smakowym są zółte winogrona