Figi pieczone z miodem
 
            
  Figi zapiekane z miodem to deser niezwykle smaczny, prosyty do zrobienia, bogaty w cytrynowo-winno-rozmarynowe aromaty. Dominuje w nim jednak zapach i smak miodu, który przepełnia całość niezwykłą słodyczą.
 Figi zapiekane z miodem to deser niezwykle smaczny, prosyty do zrobienia, bogaty w cytrynowo-winno-rozmarynowe aromaty. Dominuje w nim jednak zapach i smak miodu, który przepełnia całość niezwykłą słodyczą. 
  Zamiast rozmarynu proponuję dodać tymianek,a wino zastapić likierem pomarańczowym. Całość można posypać orzechami lub migdałami. Nowy smak, nowe doznania..........  
 
  Składniki:
Składniki:
- 8-9 dojrzałych fig
- 4 łyżki miodu / cytrynowego/
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki białego aromatycznego wina
- 2 łyżki świeżego soku wyciśnietego z cytryny
- gałązka rozmarynu

 
 
 
 Wykonanie: 
 -Miód, masło i wino podgrzać w rondelku i mieszając chwilkę rozpuścić do połączenia się składników. -Dodać sok z cytryny. -Figi umyć, osuszyć, naciąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. -Polać winną mieszanką miodowo-cytrynową , dodać gałązke świeżego rozmarynu. -Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st.C na ok.15-20 minut. -Podawać na ciepło polane powstałym sosem. 
  
 
 
            