Sałatka z wędzonym łososiem, figami i granatem
Lekka i kolorowa sałatka, pełna różnorodnych smaków i witamin. Doskonała na kolację z lampką białego wina.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
na sałatkę:
- 4 garści ulubionej sałaty
- 300 g wędzonego łososia (podzielony na małe plasterki lub paski)
- 6 fig
- 1 awokado
- 2 czubate łyżki owoców granatu
na dressing:
- sok z 2 limonek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta płatków chili
Sposób wykonania:
- sałatę płuczemy i osuszamy
- figi myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki
- awokado myjemy, usuwamy pestkę i skórkę, kroimy w kostkę lub paski
- do małego słoiczka wlewamy sok z limonek, oliwę, miód, dodajemy chi lii, zakręcamy
słoik i energicznie mieszamy dressing - na talerzu układamy sałatę, kawałki łososia i figi
- całość posypujemy owocami granatu oraz skrapiamy dressingiem
Inne propozycje:
Lekka sałatka z kurczakiem i mango
Sałatka z wędzonego łososia na roszponce
Sałatka z jajkiem i łososiem na szpinaku