Ten przepis powinien najbardziej ucieszyć wielbicieli serników i szarlotek. Kruche ciasto, warstwa podsmażonych w karmelu jabłek i masa serowa. Całość posypana cynamonem. No po prostu serniko-szarlotka :-) Dla mnie pycha !
Fenomen tego ciasto polega na tym, że jest niesamowicie puszyste. Patrząc po składnikach i na zdjęcie nie jest to żadne arcydzieło ale maślany i pulchny smak tego ciasta może zachwycić. A jeśli dodamy do tego aromatyczne śliwki posypane cynamonem to gwarantuje Wam, że ciasto zniknie w mgnieniu oka.
Efektowny, lecz łatwy w przygotowaniu i smaczny placek (...). W oryginalnym przepisie placek posypany był migdałami, żurawiną oraz kandyzowanymi wiśniami, co na moją kieszeń było zbyt drogie - zastosowałam więc płatki migdałów i rodzynki.
Buraki ugotować , obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do gara. Dodać ocet, cukier, sól i gotować przez 15 minut...
Mój ukochany sernik który uwielbiam, jest taki delikatny za sprawą mojej ukochanej dyni to ona nadaje mu takiego smaku...a dzięki skórce z gorzkiej pomarańczy jest bardzo aromatyczny...polecam
Ja, ostatnio postawiłam na indyka. Duży kawałek fileta zamarynowałam w ulubionych ziołach i upiekłam w rękwie. Na świeżo, plastry mięsa podałam do risotto, a to co zostało posłużyło jako wędlina na kanapki w ciągu tygodnia.
Burak i Rozmaryna. On czerwony, ona zielona, razem walczyli o wolność warzyw i protestowali przeciwko GMO. Jej zapach rozpalał go do czerwoności, ona zaś bez przerwy mogła słuchać jego opowieści o tym, że wszystkie owoce i wszystkie warzywa są sobie równe. On zachwycał się jej linią, ona zaś zasypiała przytulona do jego pulchnego brzuszka. Byli jak motylek i słoń, jak Diego i Frida, a świat im tego zazdrościł.
To dzięki niej pesto nabrołao mocnego, intensywnego charakteru. Zdecydowanie dla fanów ostrzejszych smaków! U nas najchętniej zajadane jest z pieczywem i robi za pastę kanapkową :)
Przesmaczna, tradycyjna szarlotka na kruchym cieście. Tym razem bez wariacji w smaku (...) czy kształcie (...). Klasyka, która zawsze się sprawdza i którą serdecznie polecam.
Delikatne placki gruszkowe, dzieci się nimi zajadają i ja zresztą też bo są naprawdę dobre można je zrobić jako dodatek do obiadu ale również na kolacje czy śniadanie, idę właśnie skończyć z dziećmi jeść :-)
Ten sernik chodził mi po głowie od wielu tygodni i z okazji Świąt doczekał się upieczenia. Kruchy, piegowaty od ziarenek maku spód wspaniale chrupie, masa serowa - smakuje idealnie, polewa z białej cekolady i śmietanki cudnie otula jego wierzch i dodaje słodyczy, a rajskie jabłuszka skąpane w imbirze - dopełniają dzieła.
Popijam korzenną herbatę z mlekiem i myślę o ciepłych Indiach – zupełnie tak, jak myślała o nich mała Mary Lennox gdy znalazła się w szarej i deszczowej Anglii.