Buraczki z czosnkiem

O mało co przegapiłabym pyszny przepis na buraczki, może jeszcze Ktoś zdąży zrobić.
Ja w tym roku zrobiłam tylko 3 rodzaje, te zwykłe, te z czosnkiem i marynowane, ale o nich już w następnym sezonie;)

Zdjęcie - Buraczki z czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Buraczki z tego przepisu robi się bardzo szybko, jak wiadomo najdłużej trwa ich zerwanie, umycie, ugotowanie - około 1-1,5 godziny.
Zawsze ciasno układam je w dużym garnku i zalewam zimną wodą. Sprawdzam widelcem już po pierwszej godzinie czy są miękkie. Wyciągam je do dużej miski, zalewam zimną wodą i odrazu obieram, skóra schodzi z nich wtedy idelanie. I nie bawię się w ścieranie na ręcznej tarce, wrzucam buraczki do maszynki elektrycznej, trwa to naprawdę kilka minut.




Składniki:
  • 5 kg tartych buraczków
  • 1 łyżka soli
  • 8 ząbków czosnku

Przygotowanie:
  • w dużej misce wymieszać buraczki z solą
  • dodać rozgniecione ząbki czosnku, bardzo dokładnie wymieszać
  • ponakładać ciasno do słoików
  • pasteryzować 20 minut od zagotowania

Prawda, że łatwo?;)

Zdjęcie - Buraczki z czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika

Kategorie przepisów

Podobne przepisy