Pesto z roszponki (z gorgonzolą i słonecznikiem)
Czuję się totalnie uzależniona od domowego pesto. Kiedy jedno się kończy, kolejne już się robi. Po pesto ze szpinaku i z rukoli przyszedł czas na roszponkę. O ile wcześniejsze były z parmezanem, tym razem postawiłam na ostrzejsze smaki i aromaty - gorgonzolę. To dzięki niej pesto nabrołao mocnego, intensywnego charakteru. Zdecydowanie dla fanów ostrzejszych smaków! U nas najchętniej zajadane jest z pieczywem i robi za pastę kanapkową :)
Składniki:
- opakowanie roszponki (75-100 g)
- 50 g słonecznika
- 50 g gorgonzoli (w werji delikatnej - 25 g)
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego (1/2 szklanki, jeśli lubi się bardziej płynne pesto)
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe (rozgnieciony)
Z podanej porcji wychodzi niecałe 200 ml pesto.