Pesto z roszponki (z gorgonzolą i słonecznikiem)

Pesto z roszponki (z gorgonzolą i słonecznikiem)
Zdjęcie - Pesto z roszponki (z gorgonzolą i słonecznikiem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czuję się totalnie uzależniona od domowego pesto. Kiedy jedno się kończy, kolejne już się robi. Po pesto ze szpinaku i z rukoli przyszedł czas na roszponkę. O ile wcześniejsze były z parmezanem, tym razem postawiłam na ostrzejsze smaki i aromaty - gorgonzolę. To dzięki niej pesto nabrołao mocnego, intensywnego charakteru. Zdecydowanie dla fanów ostrzejszych smaków! U nas najchętniej zajadane jest z pieczywem i robi za pastę kanapkową :)

Składniki:
  • opakowanie roszponki (75-100 g)
  • 50 g słonecznika
  • 50 g gorgonzoli (w werji delikatnej - 25 g)
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego (1/2 szklanki, jeśli lubi się bardziej płynne pesto)
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe (rozgnieciony)
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. W wysokim naczyniu umieścić roszponkę (najlepiej kupić opakowanie już umytej i oczyszczonej), gorgonzolę, uprażone pestki słonecznika, olej rzepakowy oraz czosnek. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Z podanej porcji wychodzi niecałe 200 ml pesto.

Zdjęcie - Pesto z roszponki (z gorgonzolą i słonecznikiem) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów