Zapasy na zimę : Domowy ketchup z imbirem

Zapasy na zimę : Domowy ketchup z imbirem
Zdjęcie - Zapasy na zimę : Domowy ketchup z imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

































Ostatnio, podczas spaceru na okoliczną halę targową poczułam silny podmuch wiatru. A wraz z nim zapach zbliżającej się jesieni. Lubię początek jesieni, ale we wrześniowych promykach słońca i powiewach wiatru jest coś niepokojącego. Być może jesień niesie za sobą tajemnicę przyszłych dni. Tak jak dla wielu rozpoczęciem czegoś nowego jest pierwszy dzień stycznia, tak dla mnie nowym etapem w ciągu roku jest zawsze jesień. Wiem, że trochę się zagalopowałam i powinnam się cieszyć resztkami lata, bo słonecznych dni mam nadzieję, że trochę nam jeszcze zostało. Ale to idealny moment na to, aby przygotować się na zimę i zachować smak lata w słoiku! Zmierzam zatem do tego, że ten podmuch wiatru przypomniał mi o przetworach na zimę. Co roku, gdy pojawiają się mrozy i kończą się słoiki z domowymi przetworami obiecuję sobie, że w przyszłe wakacje przygotuję ich więcej. Na pierwszy rzut zabrałam się za produkcję domowego ketchupu. Tak naprawdę najpierw chciałam przygotować suszone pomidory jak rok temu, ale na giełdzie dowiedziałam się od sympatycznej Pani, że na tanie i dorodne pomidory lima powinnam zaczekać jeszcze dwa tygodnie. Sezon na produkcję zapasów na zimę otworzyłam mimo wszystko pomidorowo, zmieniając nieco plany. Domowy ketchup z letnich pomidorów będzie mi przypominał smak wakacji za każdym razem, gdy będę jadła zimą frytki, domową pizzę, zapiekanki i kanapki :) Świetnie sprawdzi się też jako baza do sosów np. do lasagne. Wykonanie takiego ketchupu nie jest trudne, wymaga jedynie kilku kilogramów pomidorów i odrobiny cierpliwości. To inwestycja, która opłaci się w smutne, ponure, zimowe dni!

Domowy ketchup z imbirem/ ok. 2 litry
  • 5 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • główka czosnku
  • pół korzenia selera
  • 3 papryki
  • 2 jabłka
  • 200 g korzenia imbiru
  • 300 g cukru
  • 100 g octu winnego
  • 5 łyżeczek soli
  • 3 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 3 papryczki chilli
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżeczki ziaren kolendry
  • 4 łyżki ziół prowansalskich
  1. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
  2. Ząbki czosnku obieramy i łączymy z pomidorami. Dodajemy papryczki chilli. Obieramy także cebulę oraz imbir i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dzielimy na kilka porcji.
  3. Przygotowane składniki miksujemy na gładką masę za pomocą blendera (prawdopodobnie w kilku partiach). Gotowy przecier pomidorowy przelewamy do wysokiego garnka.
  4. Do przecieru dodajmy obrane i pokrojony na mniejsze kawałki seler oraz jabłka.
  5. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny.
  6. Następnie wyławiamy liście laurowe i miksujemy ugotowany sos ponownie na gładką masę, którą przelewamy z powrotem do garnka.
  7. Do przecieru dodajemy ocet oraz cukier, mieszamy i wstawiamy na mały ogień.
  8. Na suchej patelni prażymy ziarna kolendry. Gdy się zarumienią przerzucamy je do moździerza, ucieramy, łączymy z ziołami prowansalskimi i dodajemy do sosu.
  9. Ketchup gotujemy jeszcze godzinę, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos studzimy i pasteryzujemy.
Pasteryzacja
  1. Słoiki wyparzamy wrzącą wodą.
  2. Ugotowany ketchup przelewamy do słoików i mocno zakręcamy.
  3. W szerokim i wysokim garnku gotujemy wodę.
  4. Na dno garnka kładziemy ściereczkę kuchenną.
  5. Słoiki wkładamy do gotującej się wody, tak aby woda sięgała do ich 3/4 wysokości.
  6. Tak włożone słoiki gotujemy przez 15 minut.
  7. Wyciągamy z garnka, stawiamy do góry nogami (nakrętką ku dołowi) i studzimy.
  8. Przechowujemy w ciemnym miejscu lub w lodówce (otwarty słoik).

Zdjęcie - Zapasy na zimę : Domowy ketchup z imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






























Tosia

Kategorie przepisów