Tak nazywają się włoskie bułeczki o różnych kształtach i dość wyraźnym oliwkowym smaku. Ciekawy , choć trochę pracochłonny , dodatek do obiadu i nie tylko.Przepis pochodzi (chyba już tradycyjnie) z mojej książki chlebowej.
Kiedyś nie lubiłam takich mocno czekoladowych ciast , przyrządzanych z dużą ilością kakao . Teraz zaczynają mi one coraz bardziej smakować . Murzynek jest właśnie jednym z takich ciast :)
Lubię eksperymentować w kuchni i wymyślać swoje własne przepisy. Nie zawsze wymyślane przeze mnie dania są „jadalne” - muszę się jeszcze dużo nauczyć, ale dzisiaj podam przepis na ryż z warzywami, który metodą prób i błędów doprowadziłam do perfekcji, dopasowany do naszych trzech podniebień.
To indyjskie pieczywo jest jedną z ulubionych przekąsek mojego męża.Robi się szybko i równie szybko znika z talerza, a rozbiegane oczy szukają jeszcze jednej porcji. Można je podać do wielu dań. My na wieczorne podjadanie robimy do niego sosy czosnkowe, paprykowe lub z awokado. Jednak równie dobrze smakuje z oliwą z oliwek.
Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis na smażony ryż z wieprzowiną z książeczki "Kuchnia chińska" wydawnictwa Parragon. Pozmieniałam co prawda niektóre składniki, dodałam też od siebie trochę przypraw, bo danie w wersji z książki zdawało mi się nieco bezbarwne w smaku. Najlepsza zabawa była jak zwykle z jedzeniem pałeczkami :)
Dzisiaj kolejna propozycja na chińskie danie. Tym razem ryż smażony z czosnkiem i brokułami. Danie lekkie i smaczne. Chyba po raz pierwszy połączyłam brokuły z ryżem i bardzo mi to połączenie posmakowało. Odpowiednia ilość czosnku i powstanie pierwszorzędny obiad pod warunkiem, że lubicie te smaki.
Chcieliśmy zjeść lazanię, ale nie mieliśmy w domu mięska mielonego, a zmielenie piersi kurczaka niewiele by nam pomogło. Stąd nasza "wariacja" na temat lazanii z kurczakiem.
Bardzo dawno nie robiłam żadnego pieczywa. Na chleb na zakwasie nie mam cierpliwości, ale małe aromatyczne bułeczki są w sam raz. Nie za dużo pracy, nie za wiele wysiłku a efekt mniamuśny.
Taki ryż jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami z kuchni chińskiej. Może też być samodzielnym daniem.
Pyszne masło czosnkowe ze świeżym koperkiem. Idealne do świeżego chlebka, grzanek lub warzyw np.szparagów. Do tego fileciki anchois i ząbek czosnku.Pycha!
Ciabatty od innych chlebów wyróżniają się tym, że są bardziej spłaszczone i obsypane mąką. Możecie kupić je w sklepie w wersji większej, która bardziej przypomina bochenek chleba i w mniejszej, przypominającej bułeczki.
Uwielbiam zapach świeżego pieczywa który rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia, nigdy nie mogę się doczekać tego domowego - wyciągniętego wprost z piekarnika. Dziś jedziemy nad wodę i takie bułeczki jak znalazł .... Chrupiące i pachnące ziołami oraz czosnkiem
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić na oleju. Dodać startą na tarce jarzynowej obraną marchewkę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać kilka pieczarek pokrojonych w kostkę...
Bułki są trochę czasochłonne ale warto zaplanować sobie jeden dzień bo są naprawdę pyszne. Nadają się na kanapkę, z samym masłem smakują wyśmienicie a także są doskonałe na grzanki.