Ryż smażony z czosnkiem i brokułami
Dzisiaj kolejna propozycja na chińskie danie. Tym razem ryż smażony z czosnkiem i brokułami. Danie lekkie i smaczne. Chyba po raz pierwszy połączyłam brokuły z ryżem i bardzo mi to połączenie posmakowało. Odpowiednia ilość czosnku i powstanie pierwszorzędny obiad pod warunkiem, że lubicie te smaki. Przepis zgłaszam do akcji Z widelcem po Azji.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego uprzednio ryżu krótkoziarnistego
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ główki brokułów
- 1-2 łyżki sosu sojowego lub do smaku
- 1 łyżka oleju
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al dente. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć jajko i odstawić. Usmażyć czosnek, po chwili dodać brokuły. Dodać ryż i jajko, wymieszać, polać sosem sojowym i smażyć jeszcze przez chwilę.
Smacznego:)