Murzynek
Kiedyś nie lubiłam takich mocno czekoladowych ciast , przyrządzanych z dużą ilością kakao . Teraz zaczynają mi one coraz bardziej smakować . Murzynek jest właśnie jednym z takich ciast :)
Przepis pochodzi z "Poradnika Domowego" .
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 5 czubatych łyżek kakao
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek wódki
- 0,5 szklanki wody
Margarynę stopić , dodać cukier , kakao i wodę - gotować 5 minut na wolnym ogniu , cały czas mieszając . Ostudzić . Do ostudzonej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia , wbić 5 żółtek , wlać wódkę i zmiksować .
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę . Delikatnie wymieszać z ciastem . Przełożyć do blachy* wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180-190 C przez 1 godzinę .
* piekłam w blasze o wymiarach 34 x 27 cm