PANINI ALL'OLIO

PANINI  ALL'OLIO

Zdjęcie - PANINI  ALL'OLIO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tak nazywają się włoskie bułeczki o różnych kształtach i dość wyraźnym oliwkowym smaku. Ciekawy , choć trochę pracochłonny , dodatek do obiadu i nie tylko.
Przepis pochodzi (chyba już tradycyjnie) z mojej książki chlebowej.

Zdjęcie - PANINI  ALL'OLIO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
- 450 g mąki białej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży (użyłam 7 g suszonych)
- 1 szkl. letniej wody
- 4 łyżki (60 ml) oliwy z oliwek + dodatkowo do smarowania

Mąkę przesiać z solą do dużej miski , na środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić w połowie wody , a następnie dolać resztę. Całość wlać do "dołka" w mące , dodać oliwę i dobrze wymieszać. Przełożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i zagniatać przez 8 - 10 minut , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski , przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę , aż ciasto prawie podwoi swoją objętość.
Przełożyć z powrotem na stolnicę i lekko ugnieść. Podzielić na 12 części i uformować z nich 3 rodzaje bułeczek:
1. Wianuszki: cztery z dwunastu kawałków ciasta rozwałkować na kształt dość cienkich pasków o długości ok. 30 cm i szerokości 4 cm. Każdy z nich skręcić spiralnie i połączyć końce.
2. Paluszki: kolejne 4 kawałki ciasta spłaszczyć i rozwałkować na długość ok. 23 cm. Jeden koniec powinien mieć ok. 10 cm szerokości , a drugi ok. 5 cm. Każdy kawałek rozwałkowanego ciasta zrolować , zaczynając od szerszego końca. Powstałe ruloniki rozciągać delikatnie palcami na długość 20 - 23 cm i przecinać w połowie (wyjdzie z tego 8 paluszków).
3. Karczochy: z każdego z ostatnich czterech kawałków ciasta uformować kulki i poukładać (razem ze wszystkimi wcześniej przygotowanymi bułeczkami) na lekko naoliwionych blachach w dość dużych odstępach. Wszystkie bułeczki (także wianuszki i paluszki) posmarować lekko oliwą z oliwek , przykryć lekko naoliwioną folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 - 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp. 200 st.C. Na wyrośniętych kulkach zrobić nożyczkami 5 nacięć większych - dookoła każdej kulki i 5 mniejszych - na górze (na głębokość ok. 5 mm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

Zdjęcie - PANINI  ALL'OLIO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów