Lazania z sosem bolognese

Lazania z sosem bolognese

Ostatnio zorientowałam się, że mimo ich robię ją dosyć często nie pokazałam jeszcze lazanii po bolońsku.
Lazania z sosem bolognese

  • 500g mielonej chudej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kilka pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500ml przecieru pomidorowego lub świeże pomidory w sezonie
  • sól, pieprz
  • świeże oregano i bazylia
  • olej
  • tarty ser dobrze się rozpuszczający
  • makaron do lazanii - najłatwiej taki bez konieczności gotowania

Zdjęcie - lazania z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i poddusić na oleju. Dodać startą na tarce jarzynowej obraną marchewkę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać kilka pieczarek pokrojonych w kostkę. Całość przesmażyć na dosyć silnym ogniu żeby pieczarki nie puszczały wody. Przełożyć do rondla. Mięso usmażyć na złoto - ja nie daję tłuszczu, wystarcza ten który się wytopi z mięsa - i przełożyć do cebuli. Dodać przecier pomidorowy albo pomidory pozbawione skórki i pestek, pokrojone w kostkę i dusić im dłużej tym lepiej, żeby sos zrobił się gęsty. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Jeśli chodzi o makaron to albo gotujemy go w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, albo dajemy świeży albo taki który nie wymaga gotowania. Układamy w naczyniu do zapiekania warstwami na dno sos potem makaron i tak do końca składników aby na wierzchu znalazł się makaron a na nim tarty ser. Jeśli używamy makaronu bez konieczności gotowania, dobrze jest ostatnią warstwę polać beszamelem - wtedy mamy pewność ze makaron się "ugotuje".

Zdjęcie - lazania z sosem bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów