Ryż smażony z kurczakiem i warzywami
Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis na smażony ryż z wieprzowiną z książeczki "Kuchnia chińska" wydawnictwa Parragon. Pozmieniałam co prawda niektóre składniki, dodałam też od siebie trochę przypraw, bo danie w wersji z książki zdawało mi się nieco bezbarwne w smaku. Najlepsza zabawa była jak zwykle z jedzeniem pałeczkami :)
Składniki:
150 g ryżu
3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
1 duża cebula, pokrojona na 8 części
ok. 200 g filetu z kurczaka lub indyka
garść chińskich grzybów, namoczonych (mogą być pieczarki)
2 ząbki czosnku
po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
60 g ugotowanego zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka przyprawy Shanghai Wok
2 roztrzepane jajka
Ryż gotuj we wrzątku przez 15 minut, następnie odcedź, przelej zimną wodą i znowu odcedź.
W woku rozgrzej olej, wrzuć mięso oraz cebulę, smaż do momentu, aż mięso się zarumieni. Dodaj paprykę, grzyby i zmiażdżony czosnek, smaż mieszając przez minutę. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Dodaj ryż i groszek, na końcu wlej roztrzepane jajka i smaż całość dobrze mieszając przez 2-3 minuty. Podawaj natychmiast.