Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Do przygotowania tej potrawy zainspirował mnie przepis na smażony ryż z wieprzowiną z książeczki "Kuchnia chińska" wydawnictwa Parragon. Pozmieniałam co prawda niektóre składniki, dodałam też od siebie trochę przypraw, bo danie w wersji z książki zdawało mi się nieco bezbarwne w smaku. Najlepsza zabawa była jak zwykle z jedzeniem pałeczkami :)

Składniki:

150 g ryżu

3 łyżki oleju z orzechów ziemnych

1 duża cebula, pokrojona na 8 części

ok. 200 g filetu z kurczaka lub indyka

garść chińskich grzybów, namoczonych (mogą być pieczarki)

2 ząbki czosnku

po pół strąka czerwonej i żółtej papryki

60 g ugotowanego zielonego groszku

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżeczka przyprawy Shanghai Wok

2 roztrzepane jajka

Ryż gotuj we wrzątku przez 15 minut, następnie odcedź, przelej zimną wodą i znowu odcedź.

W woku rozgrzej olej, wrzuć mięso oraz cebulę, smaż do momentu, aż mięso się zarumieni. Dodaj paprykę, grzyby i zmiażdżony czosnek, smaż mieszając przez minutę. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Dodaj ryż i groszek, na końcu wlej roztrzepane jajka i smaż całość dobrze mieszając przez 2-3 minuty. Podawaj natychmiast.

Zdjęcie - Ryż smażony z kurczakiem i warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów