Kolorowy ryż z warzywami
Lubię eksperymentować w kuchni i wymyślać swoje własne przepisy. Nie zawsze wymyślane przeze mnie dania są „jadalne” - muszę się jeszcze dużo nauczyć, ale dzisiaj podam przepis na ryż z warzywami, który metodą prób i błędów doprowadziłam do perfekcji, dopasowany do naszych trzech podniebień. Lubimy ten ryż bardzo, a z racji tego, że część warzyw dodaję na surowo oraz jest tu dużo ziół, zaryzykuję stwierdzenie, że jest to bardzo zdrowe danie wegetariańskie.
Nie jest to jednak typowe risotto, ponieważ nie dodaję ani wina, ani później masła czy parmezanu. Ale i tak jest pyszne!
Ryż z warzywami
4 porcje
2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem
300 g ryżu arborio
1 duży pomidor pokrojony w kostkę (usunęłam pestki)
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
2 posiekane dymki ze szczypiorkiem
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka koperku
2-3 małe gałązki tymianku (tylko listki)
około 1 litr rosołu warzywnego
2 łyżki mrożonych ziaren kukurydzy
2 łyżki mrożonego groszku
pieprz i sól
Na dużą patelnię wlewamy oliwę i wsypujemy ryż. Podsmażamy około 2 min. mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo, małymi porcjami wlewamy rosół, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Po 10-15 min od wlania pierwszej porcji rosołu dodajemy kukurydzę i groszek.
Gdy ryż będzie gotowy, patelnię zdejmujemy z palnika i wmieszamy pomidora, paprykę i wszystkie zioła. Przyprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Dzięki surowym warzywom i ziołom, potrawa jest od razu do jedzenia, nie trzeba czekać aż przestygnie.