Idąc do sklepu myślałam o tarcie owocowej, jednak dostępne owoce mnie nie urzekły, przeszłam szybko na warzywa. W grupie warzyw wypatrzyłam moją ukochaną cukinie. Mała, jędrna i tania, skusiła mnie na szybką zmianę decyzji i tak powstała tytułowa tarta z cukinią.
Do falafeli przygotowałam dwa sosy: tzatziki i pomidorowy, pełnoziarnisty kuskus z ziołami, sałatę lodową z pomidorkami daktylowymi i rukolą. Mieszając wszystko razem powstał pyszny obiad. Zrobiłam je w formie kotlecików, a nie okrągłe, żeby lepiej się przypiekły. Ostrzegam, to danie uzależnia ;)
Przy wykonywaniu tego przepisu ważne aby pamiętać o dwóch rzeczach - polenta powinna mieć konsystencję budyniu więc jeśli tworząca się masa będzie zbyt gęsta należy dolać mleka, polenta będzie jeszcze tężeć w miarę studzenia.
Owoce grają zdecydowanie pierwszą rolę. Miód dodaje im słodyczy, ocet charakteru, rozmaryn wytrawnego rysu, a masło sprawia, że sos jest cudownie gęsty i przypomina toffi. Naprawdę smakowite te figi...
Gdy trafiłam na stronę food-fu i zobaczyłam ich warkocz brokułowy, to z miejsca postanowiłam taką wersję sprawdzić. odstępstwem od oryginalnego przepisu był czas marynowania mięsa. przygotowałam mięso z rana, z myślą, że po południu je upiekę...
Cudowne danie z dynią w roli głównej. (...) Jeśli ktoś lubi zapiekane dania, to z pewnością przypadnie mu do gustu dynia faszerowana mięsem mielonym, zapiekana z serem. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a najdłużej trwa pieczenie. Efekt końcowy – bardzo ciekawy, danie lekkie, a zarazem bardzo sycące i rozgrzewające.
Prezentowana dziś to pigwa na wytrawnie. Gotowana z dodatkiem wina, miodu i przypraw a następnie zapiekana, dzięki czemu staje się lekko skarmelizowana z góry i soczysta w środku. Świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju wieprzowiną, postawiłem na szybkie w przygotowaniu polędwiczki wieprzowe.
Dobra rybka nie jest zła :) Ma same zalety. Jest zdrowa i nie wymaga dużo czasu nazrobienie całego obiadu. Dziesięć minut na przygotowanie, a kiedy dorsz w piekarniku wstawiasz ziemniaki a kiedy ziemniaczki już się gotują zdążysz jeszczezrobić surówkę i obiad gotowy .
Najlepsze połączenia powstają kiedy spontanicznie dodaję, mieszam, "wykańczam" pozostałości w lodówce czy szafkach. Nie dość, że smaczne to jeszcze z dodatkiem czegoś naprawdę wartościowego i zdrowego - To Lubię!
Jesienne danie w stylu lekko śródziemnomorskim. Pełne kolorów – od czerwonej papryki, przez pomarańczową dynię, aż po zielone oliwki. Cieszy oczy i podniebienie ;) Szybko, łatwo... no i smacznie, oczywiście.
Robiłam już mleko migdałowe, masło migdałowe robię regularnie dla mojej babci, która bardzo je lubi, ale marcepan zrobiłam po raz pierwszy. Ale na pewno nie ostatni, bo wyszedł po prostu pyszny! I robi się go naprawdę szybko. Dla tych co uwielbiają migdały. I dla wszystkich pozostałych też.