Marcepan

Marcepan

Zdjęcie - Marcepan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Są osoby, które uwielbiają marcepan i są takie, które go nie znoszą. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych. W pracy w ramach przekąski skubię sobie migdały, moja ulubiona czekolada to gorzka z nadzieniem migdałowym, a jak otwieram bombonierkę to najpierw wyjadam czekoladki marcepanowe. Tak już mam. Kiedy byłam w Danii kupowałam półkilowe walce marcepanowe z Odensy, które wyjadałam prosto z folii małą łyżeczką. Takie same smakołyki przywożę co roku z Austrii. Robiłam już mleko migdałowe, masło migdałowe robię regularnie dla mojej babci, która bardzo je lubi, ale marcepan zrobiłam po raz pierwszy. Ale na pewno nie ostatni, bo wyszedł po prostu pyszny! I robi się go naprawdę szybko. Dla tych co uwielbiają migdały. I dla wszystkich pozostałych też.
Zdjęcie - Marcepan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: · 200g migdałów w skórkach · 180g cukru pudru · 2 łyżki likieru amaretto
Migdały wsypać do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 min., żeby skórki na migdałach zmiękły. Migdały obrać ze skórek i zmielić w malakserze, ale nie za długo. Kiedy masa migdałowa zacznie się kleić dodać cukier puder i amaretto i miksować jeszcze chwilę, żeby wszystkie składniki się połączyły. Kiedy masa zacznie zbijać się w grudki wyłączyć malakser, wysypać wszystko na blat i formować walec. Z podanych proporcji wyszedł mi walce o wadze 400 g. Gotowy marcepan zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Zdjęcie - Marcepan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Marcepan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Marcepan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów