Falafele z pieca - idealne
Już raz prezentowałam przepis na falafele, ale smażone w głębokim tłuszczu. Pisaliście, że można je też upiec, postanowiłam spróbować. Efekt mnie zachwycił, przepis zmieniłam i myślę, że teraz będę robić falafele dużo częściej. Do falafeli przygotowałam dwa sosy: tzatziki i pomidorowy, pełnoziarnisty kuskus z ziołami, sałatę lodową z pomidorkami daktylowymi i rukolą. Mieszając wszystko razem powstał pyszny obiad. Zrobiłam je w formie kotlecików, a nie okrągłe, żeby lepiej się przypiekły. Ostrzegam, to danie uzależnia ;)
Składniki: - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy/z puszki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - kilka listków mięty - garść świeżej pietruszki - 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry - 2 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 2-3 łyżki mleka/wody - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżka soku z cytryny - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru,papryka słodka, ostra - 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, pod koniec dodaj zgnieciony ząbek czosnku. Do blendera wrzuć wszystkie składniki, łącznie z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zblenduj wszystko dokładnie. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw jeszcze całość. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj jeszcze trochę oleju/mleka/wody, aby osiągnąć idealną konsystencję. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, do rąk weź 2 łyżki masy uformuj z nich kulki w obu rękach, następnie rozpłaszcz na małe kotleciki i ułóż na blasze. Piecz ok. 30 minut (w połowie pieczenia obróć falafele na drugą stronę).
Składniki: - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy/z puszki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - kilka listków mięty - garść świeżej pietruszki - 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry - 2 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 2-3 łyżki mleka/wody - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżka soku z cytryny - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru,papryka słodka, ostra - 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, pod koniec dodaj zgnieciony ząbek czosnku. Do blendera wrzuć wszystkie składniki, łącznie z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zblenduj wszystko dokładnie. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw jeszcze całość. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj jeszcze trochę oleju/mleka/wody, aby osiągnąć idealną konsystencję. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, do rąk weź 2 łyżki masy uformuj z nich kulki w obu rękach, następnie rozpłaszcz na małe kotleciki i ułóż na blasze. Piecz ok. 30 minut (w połowie pieczenia obróć falafele na drugą stronę).