Gruszki pieczone z serem
Gruszki, to przepyszne owoce i najlepiej smakują w sezonie. Wspaniałe są nie tylko ciasta i desery, ale również przystawki z tymi pysznymi owocami.
Pozwoliłam sobie przygotować cos wyjątkowego na wieczór dla moich gości. Pieczone gruszki z serem z ziołami, boczkiem w syropie klonowym.
Lekko karmelizowane gruszki z delikatnym ziołowym serem z chrupiącym boczkiem, to wspaniała propozycja dla tych, którzy lubią smiałe wyzwania w kuchni i niekonwencjonalne smaki. Przyznam, że przystawka okazała się hitem wieczoru i wszystkim bardzo smakowała. Zapraszam !
Składniki:
- 4 srednie gruszki
- 150 g sera ricotty lub twarogu białego
- 8 cienkich plastrów boczku
- 1 łyżka świeżych ziół np.: bazylia, pietruszka, koperek, tymianek…/
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- sól, pieprz
- zielona sałata
Wykonanie:
- Gruszki umyć, proponuję obrać ze skórki, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
- Okrągłą łyżeczką powiększyć otwory pozostałe po gniazdach nasiennych.
- Ser wymieszać z drobno posiekanymi ziołami, przyprawić solą i pieprzem i wypełnić srodki gruszek.
- Następnie każdą połówkę gruszki nafaszerowanej serem owinąć boczkiem.
- Syrop klonowy lub miód wymieszać z oliwą, octem, doprawić do smaku i posmarować obficie gruszki.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 190 st. C, przez 35 minut.
- Podawać z zieloną sałatą, jako przystawka do obiadu.
Smacznego ?
na podstawie inspiracji z magazynu: abc delicious.