Dorsz pieczony z ziołami i musztardą
Dobra rybka nie jest zła :) Ma same zalety. Jest zdrowa i nie wymaga dużo czasu na
zrobienie całego obiadu. Dziesięć minut na przygotowanie, a kiedy dorsz w piekarniku wstawiasz ziemniaki a kiedy ziemniaczki już się gotują zdążysz jeszcze
zrobić surówkę i obiad gotowy .
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 35 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- około 1 kg dorsza (filet)
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz świeżo mielony
- sól morska
- 100 g masła (powinno być miękkie)
- 1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- 5-6 gałązek posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 mała szalotka drobno posiekana
- oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- 1 cytryna pokrojona w ósemki do serwowania
Sposób wykonania:
- piekarnik ustawiamy na 200º C
- filet dorsza myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
- filet możemy upiec w jednym naczyniu żaroodpornym lub serwować indywidualnie w mniejszych naczyniach do zapiekania, ja wybrałam tą drugą opcję
- dzielimy filet na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem
- pietruszkę, czosnek, szalotkę oraz musztardę mieszamy/ucieramy z masłem
- naczynie/naczynia żaroodporne spryskujemy oliwą
- układamy dorsza a wierzch każdego kawałka smarujemy masłem z ziołami i musztarda
- całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.