Dorsz pieczony z ziołami i musztardą

Dorsz pieczony z ziołami i musztardą

Dobra rybka nie jest zła :) Ma same zalety. Jest zdrowa i nie wymaga dużo czasu na
zrobienie całego obiadu. Dziesięć minut na przygotowanie, a kiedy dorsz w piekarniku wstawiasz ziemniaki a kiedy ziemniaczki już się gotują zdążysz jeszcze
zrobić surówkę i obiad gotowy .

 

Zdjęcie - Dorsz pieczony z ziołami i musztardą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  35 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • około 1 kg dorsza (filet)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz świeżo mielony
  • sól morska
  • 100 g masła (powinno być miękkie)
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 5-6 gałązek posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 mała szalotka drobno posiekana
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki do serwowania

 

Sposób wykonania:

  1. piekarnik ustawiamy na  200º C
  2. filet dorsza myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym
  3. filet możemy upiec w jednym naczyniu żaroodpornym lub serwować indywidualnie w mniejszych naczyniach do zapiekania, ja wybrałam tą drugą opcję
  4. dzielimy filet na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem
  5. pietruszkę, czosnek, szalotkę oraz musztardę mieszamy/ucieramy z masłem
  6. naczynie/naczynia żaroodporne spryskujemy oliwą
  7. układamy dorsza a wierzch każdego kawałka smarujemy masłem z ziołami i musztarda
  8. całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min.



Kategorie przepisów