Kurczak z dynią i oliwkami

Kurczak z dynią i oliwkami

Jesienne danie w stylu lekko śródziemnomorskim. Pełne kolorów – od czerwonej papryki, przez pomarańczową dynię, aż po zielone oliwki. Cieszy oczy i podniebienie ;) Szybko, łatwo... no i smacznie, oczywiście.

Zdjęcie - Kurczak z dynią i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KURCZAK Z DYNIĄ I OLIWKAMI
(2 porcje)
1 duży filet z piersi kurczaka,
½ czerwonej cebuli,
1 ząbek czosnku,
½ dużej czerwonej papryki,
150g dyni pokrojonej w kostkę,
3-4 łyżki oliwek (zielone lub czerwone, wg uznania),
1/3 szklanki śmietanki do sosów 18%,
przyprawa złocista do kurczaka,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz,
natka pietruszki,
olej lub oliwa do smażenia

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na odrobinie oleju lub oliwy. Przełożyć do miski i odstawić na bok, a na tę samą patelnię wrzucić posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w paski paprykę. Smażyć 1-2 minuty, po czym podlać odrobiną wody i dusić jeszcze kilka minut. Gdy papryka zacznie mięknąć, dodać dynię. Dusić jeszcze chwilę, aż nieco zmięknie, ale nadal będzie jędrna. Dodać kurczaka, oliwki, śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość gotować jeszcze 1-2 minuty, aż sos się lekko zagęści.

Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem. Ja podałam z makaronem orzo (w kształcie ziarenek ryżu) wymieszanym z solidną łyżeczką czerwonego pesto.


(przepis z tej strony z moimi zmianami)


Zdjęcie - Kurczak z dynią i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów