Postanowiłam zrobić coś na szybko. Padło na makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę
Kto nie lubi zapiekanek? No właśnie :) Nie sposób ich nie lubić, bo w jednym naczyniu można przemycić wszystkie dobrości naraz. Tym razem: dynia, mięso, sos pomidorowy i ser. Bardzo smaczny i sycący obiad.
Pyszne połączenie makaronu z delikatną dynią, ugotowanymi kasztanami i chrupiącym, dobrze wysmażonym boczkiem. ....a na koniec dużo zielonej pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu.......
Leniwe pierogi dyniowe postanowiłam połączyć z sosem szpinakowym z serem pleśniowym. Takie połączenie wyjątkowo nam smakowało i na pewno jeszcze nie raz je powtórzę :-) !
Wielką zaletą zupy z dyni jest to, iż łatwo zmieniać i urozmaicać jej smak, doprawiając w różny sposób. Czy to pikantna, czy to łagodna, bardziej kwaśna, bardziej słodka - wybór zależy od Was.
Jadłam pieczoną dynię na Sycylii. Była obłędnie smaczna. Kiedy zastanawiałam się co to za warzywo (był początek czerwca) jeden z miłych Włochów powiedział, że do "zucca dolce".
Placek z dynią i cebulą to super szybki wypiek i bardzo łatwy do przygotowania, w jesiennym sezonie niezastąpiony. Świetne urozmaicenie codziennego menu. Szybki, bo spód przygotowany jest z polecanego wcześniej ciasta bez dodatku drożdży. Zagniatasz ciasto, wałkujesz, układasz pokrojoną dynię i cebulę, a resztę zrobi już za Ciebie piekarnik.