Dynia faszerowana
Potrawy i ciasta z dodatkiem dyni często goszczą na moim stole, a szczególnie w sezonie są najlepsze. Zarówno ja i moja rodzina uwielbiamy dyniowe smaki, stąd ostatnio moje liczne przepisy. Chciałabym Was drodzy czytelnicy zachęcić do polubienia i spróbowania potraw z dyni, tak mało popularnej w Polsce, może niektórzy z Was przekonają się do smaku niedocenionej dyni.
Na dzisiejszy obiad polecam pieczoną dynie faszerowaną z ciecierzycą, papryką, serem feta i parmezanem. Najlepszym gatunkiem do przygotowania tego dania jest dynia piżmowa zwana „Butternut Squash”, która posiada dużo miąższu a mało pestek.
Składniki:
- 2 małe dynie piżmowe
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili lub 1 czerwona papryka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g sera feta
- 50 g orzeszków piniowych /opcjonalnie/
- 1 mała cebula czerwona
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Dynię umyć przekroić na połowę wzdłuż, usunąć pestki.
- Posolić, skropić oliwą i dodać rozgnieciony czosnek do każdej połówki dyni.
- Piec w 180 st. C przez 1 godzinę lub do zmiękczenia, przed koncem pieczenia przykryć aluminiową folią.
- Cebulę obrać, drobno pokroić.
- Papryczki chili przekroić na połowę i usunąć pestki, cienko pokroić.
- Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, paprykę i zeszklić przez kilka minut.
- Dodać ciecierzycę, połówki pomidorków i listki tymianku.
- Smażyć przez 3-5 minut.
- Z połówek dyni usunąć czosnek i wyłożyć przygotowany farsz.
- Posypać rozdrobnionym serem feta.
- Dynie faszerowaną zapiec w piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 15 minut, pod przykryciem.
- Następnie posypać parmezanem.
- Podawać gorącą z ziemniakami lub chlebkiem.
Smacznego ?