Zupa - krem z dyni
            
 
 Zupa z dyni to już niemalże hitowa pozycja w jesiennym menu. Jeszcze kilka lat temu mało popularna, dziś pojawia się w prawie każdym domu. Ma swoich zwolennik, jak i przeciwników - choć tych znam niewielu. Wielką zaletą zupy z dyni jest to, iż łatwo zmieniać i urozmaicać jej smak, doprawiając w różny sposób. Czy to pikantna, czy to łagodna, bardziej kwaśna, bardziej słodka - wybór zależy od Was. 
 
 Składniki:
 
 * 1 dynia hokkaido lub mniejszy butternut
 * 3 średniej wielkości marchewki
 * 1 cebula
 * nieduży kawałek selera
 * 700-800 ml wody
 * 200 ml mleczka kokosowego 
 * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 * 1 łyżeczka sosu chilli
 * 1 łyżeczka przyprawy curry
 * sok z 1/2 limonki
 * sól
 * oliwa z oliwek
 
 * migdały w płatkach
 
 
 Wykonanie:
 
 Warzywa umyć, osuszyć. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i pokroić w kawałki. Skropić oliwą i upiec do miękkości w piekarniku.
 Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę - podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.
 Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować.
 Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki.
 
 Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy z dyni pasują także inne przyprawy: kumin, imbir, kolendra. Sok z limonki, można zastępować sokiem z pomarańczy.
 
 Do zupy proponuję prażone migdały.
 Na patelnię wsypać 2-3 łyżki płatków migdałowych. Prażyć, pilnując by migdały się nie przypaliły.
 Migdały możemy zastąpić ziarnami dyni.
 
 
 
 
 
 
 Smacznego !