Gulasz z dynią
.
30 dag wołowiny
30 dag dyni Hokkaido
1 por
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 listki laurowe
ziele angielskie, pieprz, sól
1 łyżeczka suszonego tymianku lub gałązki świeżego
1 łyżka oleju
.
.
Mięso opłukać osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem.
Cebule pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i obsmażyć mięso. Podlać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i dusić je do miękkości. W razie potrzeby mięso podlewać wodą.
Dynię opłukać, usunąć pestki, pokroić ją w kostkę.
Por i seler pokroić w pierścienie.
Kiedy mięso będzie już miękkie, dodać do niego warzywa , zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek i przecier pomidorowy Dusić razem aż warzywa będą miękkie.
.