Na obiad natomiast królują pierogi. W dziedzinie pierogów, w mojej rodzinie istnieją rozbieżne gusty. Ja najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybami, mój mąż preferuje pierogi ruskie z miętą, a dzieci nie chcą jeść innych pierogów niż z mięsnym nadzieniem. Oto mój przepis na pierogi z mięsem - przepraszam za jakość zdjęcia, ale wciąż mam aparat w naprawie (mógłby wreszcie wrócić!).
Kasiaaaa24 narobiła mi smaku prezentując na swoim blogu blok czekoladowy . Strasznie dawno robiłam ten deser , a raczej ten słodycz , jak mówi moje dziecko ;) Z przyjemnością przypomniałam sobie , jak smakuje :) Wrzuciłam trochę inne dodatki niż podała w przepisie Kasiaaaa - blok wyszedł pyszny !
Podobno coraz więcej osób kopiuje anglosaskie obyczaje i podaje w święta pieczonego indyka. Ja również podałam drób, ale postawiłam na "swojską" gęś, która jest moim zdaniem smaczniejsza niż indyk i trudniej ją źle przyrządzić (z uwagi na to, że gęś ma więcej tłuszczu, a więc trzeba się mocno postarać, żeby wyschła podczas pieczenia, co często przydarza się z indykiem).
Następna propozycja ciasta z serii książki siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam!
Takie grzybki pamiętam z dzieciństwa i mama nadal robi je od czasu do czasu. W piwnicy mam około 10 słoików i idealnie nadają się do mięska i ziemniaczków.
Przepisów na polędwiczkę wieprzową jest u mnie na blogu bardzo dużo a dzisiaj prezentuję kolejny. Jest to jeden z lepszych sposobów na to mięso dlatego bardzo zachęcam Was do wypróbowania. Ostatnio rozsmakowałam się w suszonych grzybach, które idealnie pasują do polędwiczki.
Pyszne ciasto deserowe, nie wymagające pieczenia. Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, tylko oczekiwanie, a wiem z doświadczenia, że niektórzy mogą się baaardzo niecierpliwić ;-)
Bardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych. Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka
Dzisiejsza rybka, sandacz, wymagała tylko pokrojenia na mniejsze kawałki, usmażenia i podania z dobra surówką. Smak podkreśliłam delikatnym sosem z cytryną, odrobiną masła i kaparami.