Baba drożdżowa z żurawiną

Baba drożdżowa z żurawiną

Bardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych.
Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka. Zdjęcie - Baba drożdżowa z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: 2 szklanki mąki, 14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych, 100 g cukru, 100 g masła lub margaryny, ½ szklanki ciepłego mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g, 7 żółtek, 2 łyżki suszonej żurawiny. Zdjęcie - Baba drożdżowa z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania: Jeżeli mamy drożdże świeże, to należy je rozkruszyć i dodać do ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki cukru i mąki i odstawić na 15 minut, żeby drożdże ruszyły. W przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do wysokiej formy z kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika babkę studzić na kratce. Smacznego :-)

Kategorie przepisów