Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Ostatnio głównie spędzam czas na zbieraniu, albo grzybów, albo orzechów, które teraz spadają z naszego drzewa w wielkiej ilości. Staram się więc używać orzechów jak najwięcej, i na weekend upiekłam ciasto amerykańskie - naprawdę bardzo proste i pyszne, pachnące jabłkami i orzechami. Idealne na jesień!

Na obiad natomiast królują pierogi. W dziedzinie pierogów, w mojej rodzinie istnieją rozbieżne gusty. Ja najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybami, mój mąż preferuje pierogi ruskie z miętą, a dzieci nie chcą jeść innych pierogów niż z mięsnym nadzieniem. Oto mój przepis na pierogi z mięsem - przepraszam za jakość zdjęcia, ale wciąż mam aparat w naprawie (mógłby wreszcie wrócić!).

Składniki farszu:

ok. 1 kg mięsa (może być mięso rosołowe - wołowe, lub np. łopatka wołowa)

30 dag boczku wędzonego

2 cebule

sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa

ewentualnie jajko

Składniki ciasta:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Na mięsie ugotuj rosół, z dodatkiem przypraw - normalnych, jakie dajesz do rosołu.

Ugotowane mięso zmiel w maszynce. Boczek pokrój w kostkę, posiekaj cebule, i wszystko razem podsmaż na patelni, a następnie zmiel i zmieszaj z mięsem.

Dopraw do smaku, a jeżeli farsz będzie zbyt suchy, możesz dodać surowe jajko, lub nawet rozmoczoną bułkę, jak do mielonych.

Z mąki i wody wyrób elastyczne ciasto, rozwałkuj, wycinaj kółka i lep pierogi.

Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż pierogi wypłyną. Podawaj z podsmażoną na złoto cebulką.

Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów