Pierogi z mięsem
Ostatnio głównie spędzam czas na zbieraniu, albo grzybów, albo orzechów, które teraz spadają z naszego drzewa w wielkiej ilości. Staram się więc używać orzechów jak najwięcej, i na weekend upiekłam ciasto amerykańskie - naprawdę bardzo proste i pyszne, pachnące jabłkami i orzechami. Idealne na jesień!
Na obiad natomiast królują pierogi. W dziedzinie pierogów, w mojej rodzinie istnieją rozbieżne gusty. Ja najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybami, mój mąż preferuje pierogi ruskie z miętą, a dzieci nie chcą jeść innych pierogów niż z mięsnym nadzieniem. Oto mój przepis na pierogi z mięsem - przepraszam za jakość zdjęcia, ale wciąż mam aparat w naprawie (mógłby wreszcie wrócić!).
Składniki farszu:
ok. 1 kg mięsa (może być mięso rosołowe - wołowe, lub np. łopatka wołowa)
30 dag boczku wędzonego
2 cebule
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
ewentualnie jajko
Składniki ciasta:
1 kg mąki luksusowej
ciepła woda
Na mięsie ugotuj rosół, z dodatkiem przypraw - normalnych, jakie dajesz do rosołu.
Ugotowane mięso zmiel w maszynce. Boczek pokrój w kostkę, posiekaj cebule, i wszystko razem podsmaż na patelni, a następnie zmiel i zmieszaj z mięsem.
Dopraw do smaku, a jeżeli farsz będzie zbyt suchy, możesz dodać surowe jajko, lub nawet rozmoczoną bułkę, jak do mielonych.
Z mąki i wody wyrób elastyczne ciasto, rozwałkuj, wycinaj kółka i lep pierogi.
Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż pierogi wypłyną. Podawaj z podsmażoną na złoto cebulką.