Pierogi z mięsem

Ostatnio głównie spędzam czas na zbieraniu, albo grzybów, albo orzechów, które teraz spadają z naszego drzewa w wielkiej ilości. Staram się więc używać orzechów jak najwięcej, i na weekend upiekłam ciasto amerykańskie - naprawdę bardzo proste i pyszne, pachnące jabłkami i orzechami. Idealne na jesień!

Na obiad natomiast królują pierogi. W dziedzinie pierogów, w mojej rodzinie istnieją rozbieżne gusty. Ja najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybami, mój mąż preferuje pierogi ruskie z miętą, a dzieci nie chcą jeść innych pierogów niż z mięsnym nadzieniem. Oto mój przepis na pierogi z mięsem - przepraszam za jakość zdjęcia, ale wciąż mam aparat w naprawie (mógłby wreszcie wrócić!).

Składniki farszu:

ok. 1 kg mięsa (może być mięso rosołowe - wołowe, lub np. łopatka wołowa)

30 dag boczku wędzonego

2 cebule

sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa

ewentualnie jajko

Składniki ciasta:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Na mięsie ugotuj rosół, z dodatkiem przypraw - normalnych, jakie dajesz do rosołu.

Ugotowane mięso zmiel w maszynce. Boczek pokrój w kostkę, posiekaj cebule, i wszystko razem podsmaż na patelni, a następnie zmiel i zmieszaj z mięsem.

Dopraw do smaku, a jeżeli farsz będzie zbyt suchy, możesz dodać surowe jajko, lub nawet rozmoczoną bułkę, jak do mielonych.

Z mąki i wody wyrób elastyczne ciasto, rozwałkuj, wycinaj kółka i lep pierogi.

Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż pierogi wypłyną. Podawaj z podsmażoną na złoto cebulką.

Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ucierane ciasto z serem i malinami
1

Ucierane ciasto z serem i mali…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańskie drożdżówki z owocami
1

Wegańskie drożdżówki z owocami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pełnoziarniste ciasto dyniowe z czekoladą i suszonymi wiśniami

Pełnoziarniste ciasto dyniowe…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto z cukinią i borówkami

Ciasto z cukinią i borówkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukiernicze tajemnice i gofry jogurtowo-miodowe z nutką mięty

Cukiernicze tajemnice i gofry…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bagietka ze śliwkami i rozmarynem

Bagietka ze śliwkami i rozmary…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Gryczane muffiny z jeżynami

Gryczane muffiny z jeżynami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

 Kruche ciasto z porzeczkami i karmelem

Kruche ciasto z porzeczkami i…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Drożdżowy placek z wiśniami

Drożdżowy placek z wiśniami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wuzetka - ciasto WZ
2

Wuzetka - ciasto WZ

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pierogi z borówkami. Kolejne letnie chwile…

Pierogi z borówkami. Kolejne l…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto z jagodami i kremem

Ciasto z jagodami i kremem

ilovebake ilovebake
I Love Bake