Jogurtowa panna cotta - deser bardzo lekki, niskokaloryczny i delikatny. Daje nieograniczone możliwości modyfikacji i zmian. Prosty i szybki do wykonania. Pyszny deser bez wyrzutów sumienia :)
Delikatny biszkopt przykryte lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?! Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąc pieczenia biszkopt możemy zastąpic pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.
Formę wyłożyć biszkoptami, zalać masą serową a następnie posypać porzeczkami lekko dociskając do masy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia...
Ponownie odwiedzam kulinarnie słoneczną Prowansję, tym razem smakując zdrowej, aromatycznej i niskokalorycznej potrawki warzywnej. Jedzona razem z pieczywem, w zupełności wystarczyła nam na cały obiad.
Wyszły dokładnie takie, jakie miały być, odpowiednio doprawione i o zwartej, naturalnej galaretce. Najlepiej smakują z dodatkiem odrobiny soku z cytryny czy octu, ale osoby nie tolerujące ostrych smaków równie dobrze mogą zjeść je bez żadnych innych dodatków :)
Dziś będzie bardziej lekko , bardziej dietetycznie , ale to nie znaczy , że mniej smacznie.
Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie wcale nie myślą.
Filet z dorsza z dodatkiem ulubionych warzyw – marchewki , ziemniaków , papryki i świeżych ziół jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.
Wiosna to czas porządków, zwiększenia aktywności fizycznej i zmiany diety na lżejszą. Sałatki to jedno z najlepszych niskokalorycznych rozwiązań o tej porze roku, tym bardziej, że po zimie każdy z nas tęskni za smakiem warzyw innych niż korzeniowe typu marchewka, seler i ziemniaki.
Pozostając w kubańskich klimatach, dzisiaj chciałabym pokazać Wam jeszcze jeden przepis – tym razem na przepyszny i orzeźwiający drink. Powinien posmakować nawet tym osobom, które nie przepadają za smakiem piwa :)
Przygotowujemy sobie 6 miseczek, najlepiej z płaskim dnem, żeby nam nic nie uciekało ;) Ser żółty ścieramy na grubej tarce, zasypujemy nim dno miseczek. jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, układamy po 2 ćwiartki na porcję...