Galaretki warzywne z jajkiem
S k ł a d n i k i:
- 3 jajka - 1 puszka groszku konserwowego - 3 ogórki konserwowe - 100-150 g żółtego sera - 0,5 małego słoika pieczarek konserwowych - opakowanie żelatyny - 1,5 l bulionu warzywnego - kilka gałązek lubczyku - sól, pieprz
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
przygotowujemy sobie 6 miseczek, najlepiej z płaskim dnem, żeby nam nic nie uciekało ;) ser żółty ścieramy na grubej tarce, zasypujemy nim dno miseczek. jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, układamy po 2 ćwiartki na porcję. groszek rozdzielamy i wsypujemy do każdej z miseczek. ogórki kroimy na półtalarki, j/w. pieczarki wrzucamy do miseczek w całości, jak większe przekrawamy na pół. na koniec posypujemy wszystko posiekanym lubczykiem. bulion warzywny podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, dodajemy do bulionu. czekamy, aż trochę ostygnie i zalewamy nim zawartość miseczek. po zastygnięciu konsumujemy ;)
- 3 jajka - 1 puszka groszku konserwowego - 3 ogórki konserwowe - 100-150 g żółtego sera - 0,5 małego słoika pieczarek konserwowych - opakowanie żelatyny - 1,5 l bulionu warzywnego - kilka gałązek lubczyku - sól, pieprz
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
przygotowujemy sobie 6 miseczek, najlepiej z płaskim dnem, żeby nam nic nie uciekało ;) ser żółty ścieramy na grubej tarce, zasypujemy nim dno miseczek. jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy na ćwiartki, układamy po 2 ćwiartki na porcję. groszek rozdzielamy i wsypujemy do każdej z miseczek. ogórki kroimy na półtalarki, j/w. pieczarki wrzucamy do miseczek w całości, jak większe przekrawamy na pół. na koniec posypujemy wszystko posiekanym lubczykiem. bulion warzywny podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody, dodajemy do bulionu. czekamy, aż trochę ostygnie i zalewamy nim zawartość miseczek. po zastygnięciu konsumujemy ;)