Kluski kładzione, to jedne z ulubionych dań mojego Mateuszka. Kluchy, pampuchy, naleśniki, kopytka, pierogi na słodko.....takie dania znikają w ekspresowym tempie z talerzy dzieciaków.
Po długiej przerwie gruszki wracają do łask w moim prywatnym menu. Przez dość długi okres nie jadałam gruszek w ogóle, albo sporadycznie, gdy 'wszyscy jedli'.Na szczęście nadszedł dzień, w którym zaczęłyśmy poznawać się na nowo.
Ostatnio Bartuś w każdy weeken,d gdy tylko wstanie (a niestety jest to bardzo wcześnie rano jak na weekend) przybiega i krzyczy kakao i placuszki chcę! Tym razem placuszki słodkie i owocowe.
W misce rozmieszać serek mascarpone z mlekiem, rozpuszczona czekoladą i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie mieszać na puszystą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Smażyć na suchej patelni po minucie z każdej strony. Podane zostały polane słodka śmietanką i tartą czekoladą.
Niezbyt słodki, z delikatnym aromatem kardamonu i dżemem agrest-kiwi - pychotka. I taki śliczny, okrągły... Mam nadzieję, że na zdjęciu widać w pełnej krasie jego puchatość - a zdjęty prosto z patelni był jeszcze bardziej imponujący.
Niby zwykła kaszka manna (która sama w sobie jest najprostszą pysznością na świecie), jednak z dodatkiem niewielkiej ilości proszku do pieczenia nabiera nowego charakteru. Po zmiksowaniu staje się puszysta i dużo delikatniejsza, niż zwykle. Polecam wypróbować taki patent - nowa twarz starej, dobrej kaszki.
Delikatne pure ananasowe połączone z kokosową bitą śmietanką to prawdziwe "niebo w gębie". Deser jest leciutki jak mgiełka, delikatny i przepyszny. W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol.
Na warsztatach (...) poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy
Ciastka dietetyczne - bez mąki, białego cukru, z symbolicznym dodatkiem dobrej oliwy z oliwek (...). Takie ciastka to zdrowa i lekka przekąska - pełne płatków owsianych, otrębów i orzechów. Ciastka są miękkie i wilgotne. Słodycz bez większych wyrzutów sumienia - oczywiście wszystko z umiarem ;)
Są to pierwsze oponki jakie robiłam i pierwsze, jakie w ogóle jadłam. I chociaż w związku z tym nie mogę porównać ich do innych, to muszę przyznać, że są bardzo smaczne i miękkie. Dużą zaletą jest ich lekko cytrynowy smak. Najlepsze są świeżo usmażone, następnego dnia nie były niestety już takie dobre, ale tak jest chyba z każdymi oponkami.
Idealne, ciepłe i pożywne śniadanie w zimowe poranki. Polecam, nie tylko dzieciom, bo choć nie wygląda zbyt zachęcająco, to jest naprawdę bardzo smaczna ;)