Lekkie francuskie pączki

Lekkie francuskie pączki

Zdjęcie - Lekkie francuskie pączki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekkie francuskie pączki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Pyszne francuskie pączki lekkie i mokre w środku aż nie można się im oprzeć - przynajmniej ja nie potrafię :-)...

 

przepis z bloga Liski

Na ok 12-14 pączków


  • 250 ml wody
  • 90 g masła
  • 10 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 135 g przesianej mąki pszennej
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

 

Opcjonalnie:

  • lukier

 

Wodę,masło, cukier i sól włożyć do garnka - gotować na małym ogniu do połączenia się składników. Powoli dosypujemy mąkę gotując na małym ogniu i ucierając pałką. Zestawić z ognia i lekko przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku - miksując. Masa powinna być lśniąca i sprężysta, z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 12-14 o boku 5-7 cm. Ciasto przekładamy do tuby moja końcówka miała 8 mm choć może być większa ok 1cm jak pisze Liska. Rozgrzać olej do temp 180 C Wyciskam na kwadraciki papieru kółka i kładę na rozgrzany olej papierem do góry. Podczas smażenia pączki powinny rosnąc a papier będzie odchodził nam sam. Smażyć z obu stron po ok 3 minuty na złocisty kolor. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Lekkie francuskie pączki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lekkie francuskie pączki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów