Lekkie francuskie pączki
Pyszne francuskie pączki lekkie i mokre w środku aż nie można się im oprzeć - przynajmniej ja nie potrafię :-)...
Na ok 12-14 pączków
- 250 ml wody
- 90 g masła
- 10 g drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 135 g przesianej mąki pszennej
- 3 jajka
- olej do smażenia
Opcjonalnie:
- lukier
Wodę,masło, cukier i sól włożyć do garnka - gotować na małym ogniu do połączenia się składników. Powoli dosypujemy mąkę gotując na małym ogniu i ucierając pałką. Zestawić z ognia i lekko przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku - miksując. Masa powinna być lśniąca i sprężysta, z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 12-14 o boku 5-7 cm. Ciasto przekładamy do tuby moja końcówka miała 8 mm choć może być większa ok 1cm jak pisze Liska. Rozgrzać olej do temp 180 C Wyciskam na kwadraciki papieru kółka i kładę na rozgrzany olej papierem do góry. Podczas smażenia pączki powinny rosnąc a papier będzie odchodził nam sam. Smażyć z obu stron po ok 3 minuty na złocisty kolor. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...