Karnawałowe obwarzanki
Cudownie lekkie ciasteczka z dziurką wykonane z ciasta ptysiowego zwanego ciastem parzonym, to małe obwarzanki. Delikatnie słodkie, posypane cukrem pudrem lub polukrowane swietnie nadają się do menu w karnawale i na pewno znikną ze stołu w mgnieniu oka. Obok bajgli, chrustów i oponek należą do popularnych karnawałowych obwarzanek.
Są łatwe w przygotowaniu, tanie, zawsze się udają i każdemu zasmakują.
Składniki:
- 250 ml wody
- 50 g masła
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 30 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Wodę zagotować z masłem, dodać mąki i sól i energicznie wymieszać.
- Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od scianek naczynia.
- Ciasto przełożyć do miski i dodać po jednym jajku, za każdym dodaniem dobrze zmiksować, następnie cukry, odstawić do przestudznia.
- Do chłodnego ciasta dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, dobrze połączyć.
- Na małe kawałki papieru pergaminowego, spryskane olejem nakładać małe obwarzanki.
- Na rozgrzany olej zsuwać delikatnie i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Odsączyć z oleju, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego ?
źródło: z książki „Domowe Wypieki”