Karnawałowe obwarzanki

Karnawałowe obwarzanki

Cudownie lekkie ciasteczka z dziurką wykonane z ciasta ptysiowego zwanego ciastem parzonym, to małe  obwarzanki. Delikatnie słodkie, posypane cukrem pudrem lub polukrowane swietnie nadają się do menu w karnawale i na pewno  znikną ze stołu w mgnieniu oka. Obok bajgli, chrustów i oponek należą do popularnych  karnawałowych obwarzanek.

Są łatwe w przygotowaniu, tanie, zawsze się udają i każdemu zasmakują.

Zdjęcie - Karnawałowe obwarzanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 30 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Wodę zagotować z masłem, dodać mąki i sól i energicznie wymieszać.
  2. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od scianek naczynia.
  3. Ciasto przełożyć do miski i dodać po jednym jajku, za każdym dodaniem dobrze zmiksować, następnie cukry, odstawić do przestudznia.
  4. Do chłodnego ciasta dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, dobrze połączyć.
  5. Na małe kawałki papieru pergaminowego, spryskane olejem nakładać małe obwarzanki.
  6. Na rozgrzany olej zsuwać delikatnie  i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  7. Odsączyć z oleju, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego ?

źródło:  z książki „Domowe Wypieki”

Zdjęcie - Karnawałowe obwarzanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów