Tiramisu z białą czekoladą
Tiramisu albo się lubi albo i nie:) Ja należę zdecydowanie do tych którzy uwielbiają, a wręcz kochają, zwłaszcza te z białą czekoladą. Jest nieco inne od tradycyjnego, bogatsze w smaku, ale nie przytłaczające. Dzięki dodatkowi owoców jest świeże i zachęcające, nie nudzi się tak łatwo.
Tiramisu z białą czekoladą*:
- 200 g cukru
- 2 caffe ristretti (mała mocna kawa espresso)
- 400 ml wody
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 3 jajka
- 150 g serka mascarpone
- 110 g białej czekolady
- 240 g malin
W garnuszku na małym ogniu podgrzewam wodę z kawą i 100 g cukru, mieszam do czasu aż cukier się rozpuści, nie dopuszczam do zagotowania. Gotową zalewę do moczenia biszkoptów studzę. Kiedy zalewa jest już zimna namaczam w niej delikatnie część biszkoptów i układam na dnie naczynia. Mikserem ubijam na białą i puszystą masę jajka, mascarpone i pozostały cukier. Dodaję czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną. Połowę gotowego kremu rozsmarowuję na biszkoptach, na nim układam owoce. Następnie robię drugą warstwę deseru z biszkoptów, kremu i owoców. Gotowy deser wstawiam na godzinę do lodówki, następnie podaję.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Cristiny Bottari pt. 'Mamma Mia – prawdziwa włoska kuchnia'.