W tym deserze fajne jest to, że dojrzałe mango jest tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania cukru. Deser jest też lżejszy i mniej mdły dzięki dodaniu do ubitej śmietanki jogurtu.
Pod złocistą, zapieczoną skórką kryją się truskawki i słodki, jajeczno-waniliowy sos. Jest to deser dla tych, którzy nie obawiają się surowych jajek i lubią kogel-mogel.
To jeden z lepszych deserów na lato. Mimo, że na ciepło jest fantastyczny.(...) Do tego ulubione lody i wszystko inne może przestać istnieć. Co ja tu będę Wam opowiadać, koniecznie sami spróbujcie. Kupcie ulubione owoce, a potem dosłownie w parę minut zagniećcie kruszonkę
To połączenie jest po prostu doskonałe! Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami sezonowymi, chociaż ja preferuję właśnie tę kombinację smaków... Wspaniały deser, genialny w swej prostocie.
Deser, który pokochała cała moja rodzina. Prosty, szybki, idealny dla zapracowanych. Można go zajadać przez cały rok. Nigdy się nie znudzi. Wystarczy tylko zmienić owoce i wykorzystać te, na które akurat jest sezon.
Warstwowy deser z jabłkami to jeden z tych smakołyków, które uwielbiam przede wszystkim za to, że jest łatwy, szybki, nie za słodki i apetycznie wygląda :)
Jeśli macie nieodpartą ochotę na szarlotkę, ale nie ma czasu lub możliwości, żeby ją akurat upiec polecam ten deser. Jest to zaledwie namiastka szarlotki, jednak doskonale sprawdza się jako przysłowiowa kropka nad i po niedzielnym obiedzie. Bardzo polecam:)
Wiele wskazuje na to, że udało mi się pobić rekord Guinessa, jeśli chodzi o połączenie tempa przygotowania deseru i jego smaku. Wystarczy dosłownie kilka składników, zwykły blender („żyrafa”) i w miseczkach ląduje sernika z Waszych snów.
To jeden z tych przepisów, od których prostota aż bije. W niej jednak cały sekret. Są składniki, które po prostu wspaniale do siebie pasują: krucha beza, lekka bita śmietanka i owoce. Trio doskonałe!
Krem budyniowy to wspaniałe uzupełnienie wielu deserów. Możecie przełożyć nim blaty biszkoptu, napełnić eklerki czy pączki lub podać (tak jak ja) na kruchym spodzie tarty w towarzystwie owoców.
Kokilki lub naczynie do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. Dodajemy garść świeżych malin i pokrojone morele, zalewamy ciastem. Clafoutis przekładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez 18-20 minut.
Cytrynowe serniczki, to idealny deser na lato. Delikatna, puszysta masa o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, ułożona na ciasteczkowym spodzie - stanowić może idealny, słodki dodatek każdego dnia