Deser cytrynowo-gruszkowy (na bazie mascarpone)
Pyszny, kremowy deser na bazie serka mascarpone. Podobnego kremu używam do przygotowania tiramisù, tylko że w tej wersji masa z mascarpone dodatkowo zostaje wzbogacona sokiem z cytryny i kawałkami słodkiej gruszki. To połączenie jest po prostu doskonałe! Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami sezonowymi, chociaż ja preferuję właśnie tę kombinację smaków... Wspaniały deser, genialny w swej prostocie. Palce lizać!
Składniki (na 2 duże porcje):
• 500 g serka mascarpone • 2 jajka • 2 duże, dojrzałe i miękkie gruszki • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego • 1 cytryna • 5-6 łyżek cukru • 2 łyżki dowolnego likieru lub słodkiego wina (najlepsza byłaby Marsala)
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do żółtek jogurt i mascarpone, zmiksować wszystko razem na gładką masę. Wlać likier i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Gruszki obrać, pokroić na kawałki i dodać do kremu. Przełożyć do 2 pucharków, wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin (najlepiej na całą noc). Godzinę przed podaniem stawić deser do zamrażarki, by był jeszcze mocniej schłodzony (uwaga, nie trzymać dłużej kremu w zamrażarce, bo stężeje na kamień!). Przed podaniem deser można dowolnie udekorować.